Naujienos

2021-01-20
„Paulai Tech“ platforma: virtualūs eksperimentai augins vaikų domėjimąsi technologinėmis disciplinomis

Lazeriai, molekulinė biologija ar matematika – kaip auginti vaikų domėjimąsi šiomis mokslo sritimis? Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko CERN inkubatoriuje įsikūręs startuolis „Paulai Tech“ vysto mokomąją platformą vaikams bei moksleiviams, siekdami juos sudominti STEM (mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos) disciplinomis. 

Pasitelkiant papildytąją realybę, platforma leis vaikams tikrovę atspindinčioje aplinkoje išbandyti įvairiausius eksperimentus, gilintis į mokslo sritis ir skirtingų profesijų subtilybes.

„Sudarysime galimybę matyti aplinką, kurioje atliekami įvairūs eksperimentai ar darbai, pavyzdžiui, stebėti laboratoriją, dalelių greitintuvą, tai, kas vyksta ant lazerinio stalo, ar net „pabūti“ statybų aikštelėje bei stebėti, kaip gręžiami pastato poliai. Tikrovę atspindinčioje aplinkoje, papildytoje 3D objektais, vaikai galės ne tik matyti, kaip viskas vyksta iš tikrųjų, bet ir patys išbandyti eksperimentus“, – sako viena iš startuolio įkūrėjų Monika Paulė.

Monika ir Žymantas Paulai pastebi, kad iki šiol rinkoje esantys papildytosios realybės sprendimai nepasižymėjo dideliu vartotojo įtraukimu, nors paties įrankio galimybės – ypač plačios. „Tikiu, kad mums pavyks vieniems pirmųjų papildytą realybę pateikti galutiniam vartotojui kaip išties naudingą ir reikalingą įrankį, o ne tiesiog įdomų žaidimą“, – tikisi Ž. Paulas.

Mokymąsi derins su žaidimu

Platforma naudotis galės įvairaus amžiaus vaikai ir moksleiviai – nuo priešmokyklinio amžiaus iki vidurinę mokyklą lankančiųjų. Čia pateikiamas turinys bus pritaikytas skirtingoms amžiaus grupėms, t. y. kuo vaikas mažesnis – tuo bus daugiau integruotų žaidimo, o kuo vyresnis – mokymosi elementų. 

„Siekiama, kad platforma visiems būtų priimtina, suprantama ir kurtų universalų priėjimą įvairių tautybių vaikams. Dėl to ją stengiamės paversti kuo interaktyvesne ir naudoti kuo mažiau teksto ar kitų kalbinių elementų “, – vardija idėjos sumanytojai.

Dirbtinis intelektas padės pritaikyti turinį prie individualaus vaiko poreikių bei įgūdžių. Priklausomai nuo vaiko amžiaus ir to, ką vaikas renkasi bei geba, tie patys dalykai bus pateikiami vis išsamiau, moksliškiau bet ne mažiau interaktyviai.

Spręs globalią problemą

Startuolio „Paulai Tech“ pagrindinis tikslas – sudominus vaikus bei paauglius technologijomis, inžinerija, matematika ir mokslu, paskatinti juos savo profesinį gyvenimą bei ateitį sieti su šiomis disciplinomis. Pasak startuolio įkūrėjų, mažėjantis vaikų susidomėjimas šiomis sritimis bei augantis tokių darbuotojų trūkumas – globali problema, reikalaujanti skubių sprendimų.

„Tiek Europos Sąjunga, tiek JAV akcentuoja, kad egzistuoja didelis technologinių, inžinerinių profesijų trūkumas. Pabrėžiama, jog aukštųjų technologijų verslai susiduria su augimo potencialo problema, kurią nulemia minėtų specialybių profesionalų trūkumas. Kaip sudominti vaikus STEM disciplinomis ir auginti šių specialistų skaičių – problema, kuriai sprendimo ieškoma pasauliniu mastu“, – teigia M. Paulė.

„Paulai Tech“ sumanytojai siekia, kad platforma taptų papildoma veikla vaikams, supažindinančia juos su mokslo disciplinomis, o kai kuriais atvejais net ir atstotų mokymosi proceso įrankį.

„Vystydami platformą turime ir tokią socialinę misiją – pasitelkiant partnerystes, ateityje platformą pasiūlyti ir besivystančio pasaulio šalims, kur ji galėtų būti naudojama, pavyzdžiui, mokyklose. Tai būtų išties reikšmingas mokymosi proceso, susijusio su STEM disciplinomis, pakeitimas tose šalyse“, – atskleidžia M. Paulė. Ji priduria, kad net ir išsivysčiusiose pasaulio šalyse ne visos švietimo įstaigos gali pasigirti minėtų disciplinų mokymuisi ar eksperimentų atlikimui reikalinga infrastruktūra. Tad ir čia „Paulai Tech“ startuolio platforma galėtų tapti svarbiu mokymosi įrankiu.

Platformos startas – jau šiemet

Šiuo metu „Paulai Tech“ platforma – vis dar kūrimo stadijoje: rengiamas turinys, ruošiami eksperimentai. Vis tik su pirmąja versija, kurioje vaikai bus supažindinami su dalelėmis, jų judėjimu bei dalijimusi, planuojama startuoti dar šiais metais.

Startuolio įkūrėjai prisimena, kad mintis sukurti vaikams skirtą įrankį gyvavo jau kurį laiką, tačiau jį paspartino pasaulinė pandemija. Paskelbtas karantinas ir nuotolinio mokymosi organizavimas išryškino, kokių sprendimų vaikams rinkoje ypač trūksta bei padėjo išgryninti „Paulai Tech“ idėją.

„Žymantas – technologijų srities atstovas, puikiai matantis visas papildytos realybės galimybes ir neišnaudotą potencialą. Aš, dirbdama aukštųjų technologijų srityje, turėjau progą stebėti, kiek susidomėjimo ir noro viską pamatyti ir pabandyti gyvai turi vaikai, tačiau kokia maža jų dalis tai tegali padaryti. Galimybė stebėti tikrą aplinką, ypač didesnės įmonės gamybiniame padalinyje, ir gilintis, kas, kaip ir kodėl yra taikoma, padeda vaikams suprasti, iš kur viskas atsiranda, kaip vyksta procesai ir, galiausiai, kodėl tam tikrų disciplinų jie mokosi mokykloje. Tad savo kuriama platforma tai norime priartinti prie vaikų ir moksleivių, kurie neturi galimybių to patirti ir pabandyti gyvai“, – pažymi M. Paulė.

Kartu su „Volatile technologies LT“ ir „Cyber POD“ startuolis „Paulai Tech“ pateko į CERN inkubatorių, įsikūrusį Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parke. Per dvejų metų inkubavimo periodą startuolis gaus ne tik 40.000 Eur finansinę paramą. Taip pat – iki 40 valandų nemokamų konsultacijų su ekspertais bei kitas inovacijų paramos paslaugas.

Kitos naujienos
5367