Naujienos

2022-06-20
Tvarumas – investicijų pritraukimą lemiantis faktorius

Rekordinės investicijos pastaruoju metu neaplenkia tvariųjų startuolių. Nors galimybės yra neribotos, ne visi jaunieji verslai pasiryžę kurti tvarius produktus. Kol vieni linkę galvoti apie savo duoklę planetai, kitų dėmesys nukreiptas į maksimalų vartojimo skaitinimą ir finansų augimą. Birželio 17 d. vykusios konferencijos „DigiGreen” metu verslo atstovai dalijosi įžvalgomis, kas padeda vystyti žaliuosius sprendimus. 

Žaliosios technologijos neleidžia mums sėdėti vietoje – dirbdami su startuoliais matome aiškią kaitą, kuomet tvarumas vis dažniau yra suvokiamas ne kaip priedas, o neatsiejama verslo modelio dalis. Tikimės, jog ši tendencija įgaus dar didesnį pagreitį ir stebinsime pasaulį pirmavimu žaliųjų sprendimų kūrime”, – minėjo Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė Laima Balčiūnė. 

Europoje veikiantys planetai draugiški startuoliai praėjusiais metais pritraukė net 10 milijardų investicijų, o tai yra beveik perpus daugiau nei 2020 metais, pasak Atomico ataskaitos. Investicijos į klimato kaitos švelninimo technologijas per pastarąjį penkmetį ženkliai išaugo ir pasauliniu lygmeniu. Ne išimtis ir Lietuva. Pasak investuotojų, tvarūs sprendimai investicijų sulaukia kur kas dažniau nei prieš keletą metų. 

„Nors tarp vietinių investuotojų dar didelė dalis ieško tiesiog didžiausios grąžos už priimtiną riziką, tačiau jau yra nemažai ir ieškančių būtent žaliųjų investicijų. Tai ypač jaučiama iš didesnių fondų, kurie šalia naujų investicijų paieškos vertina ir savo esamų investicijų atitiktį ESG kriterijams bei transformacijos tvarumo kryptimi galimybes. Be to, Lietuvoje labai aktyvūs ir užsienio investuotojai, kurie tiesiogiai įsigyja ne tik žaliosios energetikos įmones, bet ir žaliuosius sprendimus vystančias įmones“ , – teigė PwC Lietuva Vyr. projektų vadovas Ronaldas Kubilius. Nors investuotojai kreipia kur kas didesnį dėmesį į tvarius sprendimus, tačiau lyginant su vakarais mes vis dar atsiliekame. 

Startuoliai, siekdami pritraukti investicijas, neišvengia klausimų apie tvarumą: „Kalbant su potencialiais investuotojais visada sulaukdavau klausimo, ar mano kuriamas startuolis yra tvarus. Tačiau praktika parodė, jog dažnu atveju tvarumas yra suprantamas kaip perkami anglies dioksido kreditai, kurie nemažina verslo kenksmingumo aplinkai. Mano nuomone, svarbiausia žvelgti į startuolio veiklą ir jos tvarumą, o ne pasekmių šalinimą“, – minėjo UAB Foros Global vadovas Justas Kaveckas.

Birželio 17 dieną vykusios konferencijos „DigiGreen“ metu verslo ekspertai dalijo praktinius patarimus, kaip verslas gali efektyvinti savo veiklą ir kokias priemones pasitelkti, kad sumažintų neigiamą poveikį  aplinkai, o startuolių atstovai pristatė savo patirtis, vystant švariųjų technologijų verslus. Į renginį susirinkę skirtingų industrijų atstovai mezgė taip reikalingas pažintis, kurios, tikimasi, ateityje leis kurti naujas partnerystes. 

 

 

 

Kitos naujienos
6920