Naujienos

2021-04-08
Tarp labiausiai sužavėjusių „Futurepreneurs“ sprendimų – sistema ugniagesių savanorių mobilizavimui

Beveik 2 mėn. verslo idėjai išgryninti ir 5 min. jai pristatyti – šį kelią praėjusios 9 komandos užbaigė jau penktąjį tvaraus verslo pre-akseleratorių „Futurepreneurs“. Po kelis mėnesius trukusio mokymų bei mentorystės maratono išrinkti nugalėtojai – komandos, pasiūliusios realias vartotojų problemas sprendžiančius tvarius sprendimus ar produktus.

„Prieš penkerius metus, kai pirmą kartą startavo pre-akseleratorius „Futurepreneurs“, tvarumas tebuvo skambus žodis. Tačiau šiandien tai tapo ne tik daugumos vyriausybių, institucijų, bet ir visuomenės prioritetu. Būtent verslo idėjos gali padėti sparčiau įgyvendinti norimus pokyčius, tad labai džiaugiuosi, kad jubiliejinė verslo pre-akseleravimo programa subūrė daugiau nei 200 dalyvių, kurie finale pristatė net 9 tvarias verslo idėjas“, – sakė Laima Kaušpadienė, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė. 

Projekto koordinatorė Julija Maslinskaitė pastebėjo, kad pandemija ne tik nesutrukdė jau 5 metus iš eilės surengti tvaraus verslo pre-akseleravimo programos, bet ir atskleidė trūkstamų sprendimų poreikį komandoms: „Šiemet dominavo skaitmeniniai sprendimai – įvairios platformos bei mobiliosios programėles. Manau, kad prie to stipriai prisidėjo daugumos žmogaus veiklų perkėlimas į interneto erdvę. Komandos matė skaitmenizacijos poreikį ir jį atliepė savo verslo idėjose“. 

Geriausiomis šių metų programos idėjomis pripažinti sprendimai, skirti ugniagesių savanorių mobilizavimui, atsakingesniam apsipirkimui el. parduotuvėse bei efektyvesniam saulės energijos panaudojimui auginant daržoves bei vaisius šiltnamiuose.

Ugniagesiai savanoriai galės efektyviau padėti gesinti gaisrus

Geriausia programos verslo idėja pripažintas „Firebug“ sprendimas – sistema, skirta gaisrininkų savanorių valdymui. Už šią idėją komandai atiteko 1000 eurų vertės piniginis prizas, įsteigtas Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko.

„Lietuvoje kasmet kyla apie 10 000 gaisrų, kuriuose darbuojasi apie 5 500 profesionalių ugniagesių, o jiems padėti yra pasiruošę apie 1700 gaisrininkų savanorių. Tačiau savanoriai susiduria su problema – informacija apie kilusius gaisrus jiems nėra suteikiama efektyviai. Tinkamas ir laiku atliktas informavimas leistų savanoriams tapti dar svarbesne pagalba ir sudarytų galimybes gaisrus gesinti dar efektyviau“, – sakė komandos atstovas Linas Rudminas.

„Firebug“ įrankis kartu su specialia mobiliąja programėle sudaro galimybę apie kilusį gaisrą iškart informuoti savanorius: administratoriui įvedus gaisro informaciją į sistemą, arčiausiai gaisravietės esantiems savanoriams į jų mobiliuosius įrenginius išsiunčiami pranešimai ir suteikiama galimybė informuoti apie galimybę padėti.

El. parduotuvėje leis įvertinti produkto poveikį aplinkai

„Know Your Food“ sprendimas pripažintas tvariausiuoju, o komandai įteiktas „Katalista Ventures“ įsteigtas prizas – 10 valandų mentorystės su įmonės specialistais.

„Know Your Food“ pristatė skaitmeninį įrankį, kuris apsipirkimo el. parduotuvėje metu pirkėjui suteikia informaciją apie produkto poveikį aplinkai. Tai leidžia ne tik informuoti, bet ir motyvuoti pirkėjus keisti savo įpročius bei produktų pasirinkimo prioritetus siekiant tvarumo. Šis įrankis suteikia informaciją apie produkto gamyboje išskiriamą CO2 ir sunaudojamą vandens kiekį, maistines produkto vertybes bei galimas jo alternatyvas.

„Maisto gamybos metu klimatui ir aplinkai daromas didelis neigiamas poveikis, kurį būtina mažinti. Tačiau tam, kad kuo daugiau pirkėjų tuo susirūpintų ir ryžtųsi atitinkamai keisti savo elgesį apsipirkimo metu, rinkoje trūksta šiuos pokyčius motyvuojančių įrankių. Dabar net ir patys reikliausi ir atsakingiausi pirkėjai negali įvertinti produktų įtakos aplinkai, nes jiems trūksta informacijos“, – sakė komandos atstovė Gintarė Rimolaitytė.

Saulės moduliai šiltnamiams ir praleis spindulius, ir kaups energiją

Geriausia švariųjų technologijų idėja pripažintas komandos „Soli.Crop“ sprendimas. Komanda siūlo iš dalies peršviečiamus, ant šiltnamio stogo montuojamus saulės modulius, kurie gali ne tik kaupti saulės energiją, bet ir praleisti dalį saulės spindulių, reikalingų daržovių ar vaisių auginimui. Šie saulės moduliai susideda iš dviejų sluoksnių: pirmojo – dvipusių saulės elementų, gebančių saulės energiją rinkti iš abiejų pusių, ir antrojo – atspindinčios dangos, kuri dalį saulės spindulių, reikalingų daržovių bei vaisių auginimui, praleidžia, o dalį atspindi ir leidžia sugerti saulės elementams.

Už šią idėją „Soli.Crop“ komandai atiteko Lietuvos švariųjų technologijų klasterio įsteigtas prizas – 5 valandos konsultacijų su klasterio specialistais. 

Geriausioms idėjoms – papildomas investuotojų dėmesys

„Futurepreneurs“ finale 9 komandų tvarias idėjas vertino komisija – Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė Laima Kaušpadienė, „Pure Bids“ partneris iš Nyderlandų Coen’as Faber’is, fondo „Katalista Ventures“ vadovė Greta Monstavičė bei Lietuvos verslo angelų asociacijos (LitBAN) narys Augustas Štaras.

Dalyvių idėjos buvo vertinamos atsižvelgiant į 5 pagrindinius kriterijus: siūlomą sprendimą, jo įgyvendinamumą, konkurencinį pranašumą, tvarumo integraciją bei verslo idėjos pristatymą.

Trijų geriausių idėjų autoriai ne tik išsidalino pagrindinius prizus, bet ir buvo apdovanoti Lietuvos verslo angelų asociacijos įsteigtu prizu – galimybe savo idėjas papildomai pristatyti verslo angelams LitBAN renginyje. Tai jiems atveria galimybę sulaukti papildomo finansavimo, reikalingo tolimesniam sprendimų vystymui.

„Futurepreneurs“ – tvaraus verslo pre-akseleravimo programa, Lietuvoje vykstanti nuo 2017 metų. Programą organizuoja Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkas. Koncentruotos programos metu dalyviams organizuojami praktiniai mokymai, rengiamos mentorystės sesijos, suteikiančios svarbiausių žinių nuo verslo idėjos išgryninimo iki jos vystymo. 

Kitos naujienos
5587