Naujienos

2023-07-05
Lietuvos švariųjų technologijų rinkos žemėlapis

2017 metais prasidėjo Lietuvos švariųjų technologijų rinkos konsolidacija. Nuo to laikotarpio investicijos į švariųjų technologijų sektorių pasiekė 705 mln. EUR. Energetikos, transporto ir aplinkos sektoriai augo sparčiausiai ir per šį laikotarpį daugiau nei 50 startuolių pavyko pritraukti daugiau nei pusšimtį investicinių raundų. Pastaraisiais metais Lietuvos švariųjų technologijų ekosistema įgijo aiškesnį kontūrą – atsirado įvairių skatinamųjų priemonių ir naujų švariųjų technologijų sektoriaus įmonių skaičius nuolat augo. 

 

Lietuva, turinti 2,8 mln. gyventojų, visada buvo šalimi, kuri rinkosi kokybę, o ne kiekybę. Tą patį galima taikyti ir Lietuvos švariųjų technologijų rinkai – ji kompaktiška, bet aiški. 2022 m. pabaigoje, pažvelgus į Lietuvos švariųjų technologijų rinką iš viso aptinkame virš 50 sparčiai augančių pasaulinės plėtros siekiančių, švariųjų technologijų startuolių, taip pat keletą subrendusių įmonių (angl. – scale-up), kurios veikia kaip svarbūs ekosistemos veikėjai ir žinių centrai.

 

Siekiant identifikuoti kuo daugiau švariųjų technologijų įmonių veikiančių šiame sektoriuje buvo sudarytas ekosistemos žemėlapis. Šis žemėlapis atlieka keletą svarbių funkcijų. Pirmiausia, jis padeda susidaryt bendrą vaizdą apie Lietuvos švariųjų technologijų pramonę. Jis padeda identifikuoti svarbiausias veikiančias įmones, jų vietą, veiklos sritis ir inovacinius sprendimus, kuriuos jos siūlo. Tai leidžia verslo partneriams, investuotojams ir suinteresuotiesiems asmenims greitai rasti informaciją apie šio sektoriaus veikėjus ir viską patogiai pasiekti vienoje vietoje.

 

Suderintų tradicinių įmonių ir „jaunų“ startuolių derinys sukuria didelių galimybių mišinį, vedantį prie pasaulinio lygio verslo augimo. Šiandien yra 3 pagrindinės pramonės šakos, kurios dominuoja Lietuvos švariųjų technologijų sektoriuje. Jos yra išskirtos ir pateiktame Lietuvos švariųjų technologijų ekosistemos žemėlapyje.

 

 

Atsinaujinančioji energetika. Energetikos perėjimas iš tradicinės į atsinaujinančią vaidina svarbų vaidmenį mažinant klimato kaitos poveikį. Europos Sąjungos ilgalaikiai klimato kaitos valdymo tikslai reikalauja investuoti į švaresnes technologijas. Šiuo metu Lietuvos atsinaujinančiosios energetikos rinkoje buvo 15 energetikos startuolių ir scale-up’ų, kurie veikė atsinaujinančiosios energetikos ir energijos skaitmenizacijos srityse. Per analizuojamą laikotarpį šioje srityje įmonės pritraukė 60 mln. EUR.

 

Transportas ir mobilumas. Šiame sektoriuje veikia 17 naujų mobilumo startuolių ir scaleupų, kurie pritraukė 180 mln. EUR investicijų. Tai sparčiausiai augantis sektorius, lyginant su kitais. Automobilių gamybos ir viešojo transporto sektoriai tradiciškai yra tarp konservatyviausių verslų su didžiuliais kapitalo, talentų ir technologijų poreikiais jų sklandžiam veikimui. Šis sektorius apima tris tarpusavyje susijusias inovacijų ir verslo veiklų sritis, kurios sudaro holistinį miesto transporto sistemų transformaciją: elektromobilių ir jų komponentų kūrėjai bei gamintojai, įkrovimo infrastruktūros kūrėjai ir mobilumo paslaugų teikėjai.

 

Ištekliai ir aplinka. Šis sektorius yra orientuotas į išteklių valdymą, maisto grandinės inovacijas ir vertikaliai integruotas antrinio naudojimo rinkas. Šioje srityje veikia iš viso 26 startuoliai ir scale-up’ai, į kuriuos investuota 468 mln. EUR.

 

Ekosistemos žemėlapis yra visuomet atnaujinamas, todėl nepaminėtos ar naujai atsiradę įmonės yra laukiamos prisidėti prie žemėlapio. Įmonę registruoti į žemėlapį galima užpildžius šią anketą.




Kitos naujienos
7792