Naujienos

2023-04-03
„Futurepreneurs for Ukraine“ finale – tvarios idėjos pradėsiančios Ukrainai

Pusantro mėnesio trukęs „Futurepreneurs for Ukraine“ pre-akseleratorius praėjusią savaitę pasiekė finišo tiesąją. Septynios komandos projekto baigiamajame renginyje pristatė savo tvarias idėjas, kurios įvairiais būdais galėtų prisidėti  prie Ukrainoje šiuo metu kylančių problemų sprendimo. 

„Futurepreneurs“ pre-akseleratoriaus programa Lietuvoje vyko jau šeštą kartą, tačiau pirmą kartą dalyvių idėjos buvo orientuotos ne tik į Jungtinių Tautų sudarytus tvaraus vystymosi tikslus (angl. Sustainable Development Goals), bet ir į pagalbą Ukrainai.

„Šiais metais dalyvius norėjome paskatinti į tvarumą pažvelgti plačiau, pasigilinti į Ukrainoje kylančius iššūkius ir ieškoti būtų, kaip būtų galima prisidėti tvariais sprendimais. Dėl šios priežasties programoje dalyvauti kvietėme iniciatyvius žmones iš įvairių šalių, maždaug pusė dalyvių buvo ukrainiečiai, taip pat didžioji dalis pranešėjų, lektorių, mentorių bei komisijos narių taip pat buvo iš šios šalies. Dalyviai pasinaudojo suteiktomis galimybėmis ir rado būtų, kaip jų tvarios idėjos gali pagelbėti karo siaubiamai šaliai“ – apie programos tikslus pasakojo Saulėtekio Tech Parko direktorė Laima Balčiūnė.

„Futurepreneurs for Ukraine“ demo dienos metu buvo pristatytos 7 idėjos. Jas vertino ir geriausias išrinko vertinimo komisija, kurią sudarė Saulėtekio Tech Parko direktorė Laima Balčiūnė, „Borjomi Europe“ direktorius Romanas Radko, „WorldStartup“ projektų vadovė Svitlana Khrystenko bei „Allbionics.ai“ įkūrėjas Volodymyras Bandura.

Geriausia „Futurepreneurs for Ukraine“ komanda buvo pripažinta „Vacuum Gravity Energy“ iš Ukrainos. Ši komanda pristatė idėją kaip išgauti elektros energiją iš atmosferos slėgio, tokiu būdu gaunant pigų, ekologišką, patikimą ir greitą elektros energijos šaltinį. Ukrainiečių komanda pristatė ir generatoriaus veikimo principą, kuomet vakuumas veikiamas atmosferos slėgio naudojant jų generatorių gamina elektros energiją. „Vacuum Gravity Energy“ taip pat pateikė skaičiavimus, pagal kuriuos energija išgauta tokiu būdu yra net 30 proc. pigesnė nei įprastais metodais. 

„Vacuum Gravity Energy“ atiteko penkių dienų trukmės kelionė į Lietuvą bei dalyvavimas LOGIN2023 konferencijoje. Ši komanda buvo apdovanota ir dar vienu specialiu prizu – tai galimybė toliau idėją plėtoti „WorldStartup“ oranizuojamoje tarptautinėje startuolių programoje.

Antrosios vietos laimėtojais tapo „Mentals“ komanda. Ši komanda pristatė idėją bei pademonstravo dirbtinio intelekto valdomos mokymo sistemos, kuri gali pakeisti korepetitorius, prototipą.  „Mentals“ identifikavo, jog pagal statistiką net 22 proc. Lietuvos moksleivių negali leisti sau papildomų užsiėmimų su korepetitoriais, o nuo karo kenčiančioje Ukrainoje šie skaičiai potencialiai yra dar didesni. Pritaikius šią idėją praktikoje korepetitoriaus paslaugos moksleiviams skirtingose pasaulio šalyse būtų lengviau prieinamos bei pigesnės, nei tai yra dabar, taip pat užsiėmimai gali būti pritaikomi skirtingų šalių švietimo programoms.

Trečią vietą užėmė bei MIT Technology Review skaitmeninę prenumeratą metams laimėjo rdy.yt komanda. Ši komanda pasiūlė alternatyvą restoranų padavėjų iškvietimo sistemai, dar kitaip vadinamiesiems peidžeriams. rdy.yt produktas padėtų pilnai pakeisti šiuos prietaisus,  kurie dėl savo sąlyginai nedidelės vertės sugedus nėra taisomi ir nėra tvarūs. 

„Finaliniame „Futurepreneurs for Ukraine“ renginyje išgirdome įdomių idėjų, išrinkti geriausias nebuvo paprasta. Dominavo skaitmeniniai, tvarūs sprendimai, kurie yra dar ankstyvoje stadijoje, tačiau tikime, kad po šešių savaičių intensyvių darbų, kuriuos komandos atliko programos metu – tie sprendimai kiek priartėjo arčiau įgyvendinimo“ – sakė Saulėtekio Tech Parko direktorė Laima Balčiūnė.

„Futurepreneurs for Ukraine“ pre-akseleratorių organizatoriai – Saulėtekio Tech Parkas, partneriai: „Ukrainian Startup Fund“, „WorldStartup“, „Rockit“, „Pure Birds“, „Thrive Institute“, Saulėtekio slėnio skaitmeninių inovacijų centras, Vilnius Tech Linkmenų fabrikas bei LOGIN2023.

Kitos naujienos
7624