Naujienos

2021-10-22
Finišavo ketvirtasis ,,Hack4Vilnius“: hakatone – net 20 sprendimų sostinei

Spalio 15–17 d. ketvirtus metus iš eilės vykęs Vilniaus miesto hakatonas „Hack4Vilnius“ pasiūlė sostinei 20 naujų idėjų, kurios padės spręsti automobilių spūsčių, parkavimo, dviračių saugojimo, aplinkos taršos, elektrinių paspirtukų saugumo ir kitas problemas. Renginys subūrė daugiau kaip 70 dalyvių, kurių jauniausiam tebuvo vos dešimt, o vyriausiam beveik septyniasdešimt metų. Hakatono dalyvius konsultavo 18 mentorių iš duomenų analitikos, informacinės saugos, bepiločių orlaivių, darnaus judumo, verslo valdymo, komunikacijos ir kitų sričių, o pagrindinį prizą laimėjo tvaraus miesto puoselėjimo idėją pasiūliusi komanda. 

Geriausias, originalias ir sostinei naudingas idėjas pasiūlę„Hack4Vilnius“ dalyviai buvo apdovanoti finansiniais ir kūrybiškumą skatinančiais prizais. Pagrindinį 1500 eurų vertės ,,Cognizant Technology Solutions Lithuania“ įsteigtą prizą laimėjo komanda ,,Heap Underflow“, pasiūliusi ,,Eco peer“ programėlę, suteikiančią tvarumo taškus už aplinkai draugiškus miesto gyventojų ir miesto svečių pasirinkimus organizacijoje, įsitraukusioje į tvarumo taškų programą. Komandos idėja suteiktų Vilniui tvarumo pagreitį – kaskart kavinėje naudojant daugkartinį puodelį ar parduotuvėje prekes susidedant į daugkartinį maišelį, kasoje būtų nuskaitomas programėlės QR kodas ir suteikiama tam tikra taškų suma, kurią vėliau būtų galima iškeisti į prizus bei nuolaidas.

,,Komanda ,,Heap Underflow“ pasižymėjo visais pagrindiniais sėkmės elementais: aiškiai suformuluota ir aktualia problema, inovatyviu sprendimo būdu, veikiančiu prototipu ir sklandžiu pristatymu. Tikiu, kad komandos pasiūlytas sprendimas ,,apdovanoti“ vartotojus už jų tvarius pasirinkimus prisidės keičiant vartotojiškumo įpročius ir skatins tvarumo kultūrą“, – pabrėžė  pagrindinį prizą dalyviams įteikęs ,,Cognizant Technology Solutions Lithuania“ atstovas Augustas Degutis.

,,Hack4Vilnius 2021“ akimirkos. Nuotraukos autorius Jaunius Aleksas.
 
3 mėnesių narystę plėtoti savo prototipą Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH)  Kūrybiškumo ir inovacijų centre „LinkMenų Fabrikas“ laimėjo komanda ,,Lituanica X“, pristačiusi paspirtukų vairuotojams skirto šalmo prototipą.  Šis išmanus šalmas turėtų papildomus saugumo parametrus: lazerius, žyminčius kelią aplink paspirtuką, šalmo gale esančius posūkio signalus ir papildomą žandikaulio apsaugą. Tai padėtų užtikrinti saugesnę kelionę ne tik paspirtuko vairuotojui, bet ir kitiems eismo dalyviams.
 
Komanda ,,Vuorf“, sukūrusi platformą, kuri suranda artimiausią ir patikimiausią žmogų, galintį pasirūpinti augintiniu jo šeimininkų atostogų metu, laimėjo 1000 eurų vertės organizacijos ,,Metida“ įsteigtą prizą. „Vuorf“ programėlė ne tik padeda surasti laikiną globėją augintiniui, bet ir leidžia su tuo žmogumi pabendrauti ir įsitikinti, jog gyvūnas pateks į geras rankas.

1000 eurų pasirinktiems ,,CodeAcademy“ kursams laimėjo komanda ,,ERM“, pasirinkusi spręsti Vilniaus miesto savivaldybės Susisiekimo paslaugų iniciatyvos ,,Judu“ pateiktą iššūkį ir sukūrusi interaktyvų įrankį, kuriame pagal 7 rodiklius atvaizduota tiek esama, tiek planuojama dviračių infrastruktūrą. Šiuo metu bendrovė ,,Judu“ turi daugiau nei 2500 vnt. dviračių stovų, o iki 2029 m. planuoja turėti 12 000 vnt., tad toks įrankis padės numatyti tikslingiausias vietas naujiems dviračių stovams.

 
,,Hack4Vilnius 2021“ akimirkos. Nuotraukos autorius Donatas Babenskas.

 

Sekmadienio vakarą 50 valandų idėjų sprintą vertino ir klausimus dalyviams uždavė komisijos nariai: ,,GO Vilnius” direktorė Inga Romanovskienė, „Cognizant Technology Solutions Lithuania“ duomenų ir analitikos departamento vadovas A. Degutis, „CoInvest Capital“ investicijų analitikas Jonas Vitkauskas. Komisijoje taip pat dalyvavęs Vilniaus savivaldybės vyriausiasis inžinierius Anton Nikitin džiaugėsi, kad komanda ,,ERM“ per tokį trumpą laiką sukūrė funkcionalų įrankį, kurį jau galima taikyti Vilniuje.

,,Vilniuje plečiant dviračių takų infrastruktūrą, vis daugiau žmonių renkasi šią transporto priemonę, o ir miestas nori užtikrinti, kad dviratį palikti būtų patogu. Pirmuosius kelis tūkstančių stovų įrengėme centrinėje dalyje, prie įstaigų, tačiau matome poreikį plėstis. Todėl labai džiaugiuosi komandos ,,ERM“ praktiškai per dvi dienas sukurtu interaktyviu žemėlapiu, kuris padės parinkti optimaliausias vietas dviračių stovams ir prisidės prie geresnės infrastruktūros, padėsiančios vilniečiams kasdienėms kelionėms rinktis dviratį“, – teigė A. Nikitin.

„CoInvest Capital“ investicijų analitikas Jonas Vitkauskas  pažymėjo, jog labai svarbu ne tik pati idėja, bet ir jos pristatymas komisijai: „Klausantis hakatono komandų pristatymų dar kartą įsitikinau, kad gerą idėją svarbu ir tinkamai pristatyti. Sugebėjimas sklandžiai ir paprastai pateikti sukurtą sprendimą bei pateikti aiškų verslo planą, atveria daugiau galimybių. Hakatonuose labai svarbu mokėti planuoti savo laiką ir neatidėlioti pristatymo rengimo iki paskutinės minutės, nes klausantis idėjų visai nesunku atskirti, kas 50 hakatono valandų suplanavo geriausiai.“

Kartu su Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parku „Hack4vilnius“ 2021 organizavo Vilnius TECH, Vilniaus universitetas ir „Cognizant Technology Solutions Lithuania“.   

Hakatono „Hack4Vilnius 2021“ partneriai: Vilniaus miesto savivaldybė, JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“), ,,Mindletic“, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras, UAB ,,Metida“, UAB ,,Grinda“, ,,GO Vilnius”, ,,CodeAcademy“, UAB ,,Nord Security“, ,,Rockit“, Saulėtekio slėnio skaitmeninių inovacijų centras.

Kitos naujienos
6136