Naujienos

2021-12-15
Bilietas į skaitmenizaciją: kviečia verslą pasinaudoti nauja finansavimo galimybe

Skaitmenintis svarstančiam verslui – naujos finansavimo galimybės. Saulėtekio slėnio skaitmeninių inovacijų centrui (SSSIC) tapus vienu iš tarptautinio projekto BOWI nugalėtojų, šalies verslui siūloma ekspertinė ir finansinė pagalba vystant inovatyvias technologijas. Mažos ir vidutinės įmonės jau kviečiamos teikti paraiškas finansavimui iki 60 tūkst. eurų gauti.

Finansavimo ir skaitmeninių inovacijų centrų ekspertų pagalbos sulaukti iš viso galės iki 8 Lietuvos įmonių, t. y. po 4 įmones iš dviejų skirtingų skirtingų šalies regionų – Vilniaus bei likusios šalies dalies. Jų eksperimentų įgyvendinimą prižiūrės ir reikiamą pagalbą įgyvendinimui suteiks vienas iš dviejų projektą laimėjusių šalies skaitmeninių inovacijų centrų. 

Vilniaus regione registruotas įmones konsultuos ir skaitmeninių technologijų eksperimentus gamybos sektoriuje įgyvendinti padės specialistai iš Saulėtekio slėnio skaitmeninių inovacijų centro, koordinuojamo Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko (SSMTP). 

Vienai įmonei – iki 60 tūkst. eurų

Pasak Saulėtekio slėnio skaitmeninių inovacijų centro atstovų, šio kvietimo tikslas – padėti įmonėms vystyti inovatyvius sprendimus, kurie turi potencialo rinkoje ir vėliau galėtų būti pritaikomi bei pasitarnautų didesniam skaičiui verslų.

Tad paraiškas teikti raginami inovacijų kūrėjai – mažo ir vidutinio dydžio ar vidutinės kapitalizacijos įmonės (ang. midcaps), vystančios inovatyvius, išmanius technologinius sprendimus. Atrinkti verslai gali tikėtis iki 60 tūkst. eurų siekiančio finansavimo vieno projekto įgyvendinimui ir ekspertinės pagalbos.

„Kad įmonė atitiktų projekto keliamus reikalavimus, jos paslaugos/produktai turi būti pasiekę nuo 5-ojo iki 7-ojo Technologinės parengties lygio (TRL). Tačiau per projekto įgyvendinimo laikotarpį įmonė įsipareigos pasiekti aukštesniuosius technologijos vystymo lygius. 

SSSIC taip pat numatė prioritetines technologinių eksperimentų sritis, kuriomis remiantis bus atrenkamos įmonės. Jų išskyrėme 6: daiktų internetas (IoT); didelio našumo skaičiavimai; robotai gamybai; skaitmeniniai dvyniai, duomenų paskirstymas (angl. data sharing) ir autonominė gamyba; debesų kompiuterija; dirbtinis intelektas. Sprendimus šiose srityse vystantiems pareiškėjams bus suteikti papildomi balai ir pirmumo teisė“, – pabrėžė Laima Balčiūnė, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko, koordinuojančio SSSIC, direktorė. 

Paraiškas teikti galima nuo 2021 gruodžio 15 iki 2022 vasario 15 dienos. Tai padaryti galima ČIA.

Finansavimą papildys ekspertų pagalba ir mentorystė

„Skaitmenizacijos tikslas – ne savaiminis procesų skaitmeninimas, o pridėtinės vertės verslui kūrimas: tai stipriai skatina pajamų, pelno ir paties verslo augimą. Todėl į skaitmenizaciją įmonės turėtų žvelgti ne kaip į pasirinkimą, o būtinybę, norint auginti savo efektyvumą ir konkurencingumą.

Tačiau neretai šiuos procesus stabdo ne tik finansinių išteklių, bet ir reikiamų kompetencijų trūkumas. Ypač – sudėtingesnių skaitmeninių įgūdžių neturėjimas“, – pastebėjo L. Balčiūnė.

Pasak SSSIC atstovų, kompetencijų trūkumą įmonėms įveikti padės skaitmeninių inovacijų centro specialistai. Eksperimentus įgyvendinti atrinktoms įmonėms bus suteikta ekspertų pagalba ir mentorystė.

„Eksperimentams įgyvendinti bus skirtas apie 10 mėnesių laikotarpis. Jo metu SSSIC specialistai glaudžiai dirbs su bendrovėmis ir padės joms tobulinti savo skaitmeninius sprendimus, tarpininkaus infrastruktūros ar kompetencijų klausimais“, – vardijo SSMTP direktorė. 

L. Balčiūnė  pridūrė, kad tolygiai savo kompetencijas bei įgūdžius gilins ir patys centro specialistai, kurie patirties semsis iš Europoje veikiančių pažangių skaitmeninių inovacijų centrų. Tai leis ekspertams dar efektyviau konsultuoti Lietuvos įmones skaitmeninių technologijų pasirinkimo, technologijų perdavimo, diegimo ir finansavimo klausimais ne tik šio projekto rėmuose. 

Projektas taip pat atvers įmonėms prieigą prie brandžių skaitmeninių inovacijų centrų, veikiančių Vakarų Europoje. Jų darbuotojų sukaupti įgūdžiai, žinios bei turima infrastruktūra padės testuojant technologijas ir atliekant skaitmeninių sprendimų eksperimentus.

„Brandūs skaitmeninių inovacijų centrai gali pasigirti pažangia infrastruktūra, kurios mums Lietuvoje vis dar trūksta. Turėdami prieigą prie jų, tarpininkausime ir padėsime šalies įmonėms rasti tinkamus partnerius skaitmeniniams sprendimas vystyti ir testuoti“, – teigė L. Balčiūnė.

Verslai, norintys pasikonsultuoti, kokios technologijos turėtų būti planuojamos teikiant paraišką, gali kreiptis į Saulėtekio slėnio skaitmeninių inovacijų centro specialistus.

BOWI (Boosting Widening Digital Innovation Hubs) – ES finansuojamas projektas, kuriuo siekiama suvesti Europoje veikiančius skaitmeninių inovacijų centrus bei mažas ir vidutinio dydžio įmones, taip leidžiant sparčiau vystyti skaitmenines inovacijas ir auginti įmonių konkurencingumą vietinėje ir globaliose rinkose. 

Kitos naujienos
6512