Naujienos

2021-01-13
„Volatile technologies LT“ kuria dirbtinį intelektą uoslei suprasti ir stebėti

Kol alaus daryklose profesionalūs uostytojai rašo balus kiekvienai gėrimo partijai ir taip stengiasi užtikrinti, jog gamyklą palieka tik aukščiausios kokybės produktas, „Volatile Technologies LT“ startuolio įkūrėjai Adomas Malaiška ir Lucas Lopez jau antrus metus vysto elektroninės uoslės technologiją. Parko CERN inkubatoriuje įsikūrusio startuolio sprendimas padės kontroliuoti maisto ir gėrimų kokybę tiksliau, automatiškai ir viso gamybos proceso metu.

Įkvėpimas – vabzdžių ir žmonių reakcija į kvapą

Startuolio kuriama elektroninės uoslės technologija – tai mobilus įrenginys, sensorių ir dirbtinio intelekto (DI) pagalba sekantis kvapus ir taip kontroliuojantis maisto bei gėrimų kokybę.

Vystyti šią technologiją A. Malaiška ir L. Lopez nusprendė išsamiau panagrinėję rinką ir supratę, kad žmogaus kvapo suvokimas – ypač sudėtinga, tačiau šiandien vis dar labai nepažinta sritis, o jai skirti sprendimai gali sukurti didelę vertę ateityje.

„Įkvėpimo mes semiamės iš biologinių reiškinių, t. y. to, kaip vabzdžiai ar žmonės reaguoja į kvapus. Mes bandome sukurti algoritmą, kuris, pasitelkus rinkoje esamus sensorius, reaguotų geriau ir tiksliau. Mūsų technologija iš esmės yra dujų sensorių kombinavimas su DI algoritmais. Tai veikia išmokimo ir atkartojimo principu“, – pasakoja A. Malaiška.

Šiuo metu startuolis koncentruojasi į siaurą sritį – alaus atšaką. Pasak A. Malaiškos, tai leidžia operuoti tikslesniais duomenimis, stebėti atsikartojimus. Vis tik ateityje įmonės tikslas – kvapo pajautimo skaitmeninimas, leidžiantis dar didesnį ir platesnį pritaikymą.

A. Malaiška pažymi, kad jų kuriamas skaitmeninės uoslės įrenginys, prieš patekdamas pas užsakovus, bus individualiai apmokomas ir paruošiamas. O šiandien, turėdami jau trečiąją produkto versiją, startuolio įkūrėjai ją vis dar derina, tobulina, tačiau jau kalba apie pirmuosius kontraktus minėtiems apmokymams.

Padės maisto ir gėrimų gamintojams

Volatile Technologies LT“ kuriamas sprendimas orientuotas, pirmiausia, į maisto ir gėrimų gamintojus. Tikimasi, kad tai padės kontroliuoti produktų kokybę ir taip sumažinti įvairiose maisto tiekimo grandinės etapuose išmetamą didelį kiekį produktų. Nors, statrtuolio įkūrėjų teigimu, galutiniai vartotojai – daugiausiai maisto produktų išmetanti grandis, nemažai jo iššvaistoma ir gamybos procese, pavyzdžiui, kai aludaris raugia alų ar pieno gamintojai raugia pieną, pasitaiko atvejų, jog ingredientai dėl įvairių priežasčių ar nepakankamo stebėjimo sugenda.

„Gamybos procese, remiantis bendraisiais tyrimais, vidutiniškai yra išmetama apie 4 proc. maisto produktų. Netgi alaus pramonėje, kurioje dirba ypač patyrę aludariai, pasitaiko atvejų, kai procese įvyksta minimalūs pokyčiai, pavyzdžiui, netgi kruopščiai stebint temperatūrą, natūralios fermentacijos metu įvyksta nemažai nuokrypių. Būtent šiame procese ir norime pritaikyti savo kuriamą technologiją, t. y. maisto ar gėrimų gamybos metu – nuo ingrediento atvykimo iki produkto išsiuntimo į prekybos vietą – procesą kontroliuoti labai aiškiai, tiksliai ir greitai“, – sako A. Malaiška.

Tarp ragautojų ir tyrimų laboratorijose

Šiandien beveik visose maisto rūšyse už gaminio kokybės kontrolę yra atsakingi žmonės. „Tai – ragautojai ar uostytojai, kurių, pavyzdžiui, vertinant alų, būna ir virš 10. Jie renkasi kiekvieną dieną, ima alaus mėginius, juos uosto ir rašo jiems balus. 

Tam tikri cheminiai elementai – kvapo defektai – atsikartoja visuose maistuose tik skirtingais kiekiais. Kai jų atsiranda per daug – produktas tampa netinkamu vartoti. Iš viso aluje išskiriama apie 20 pagrindinių kvapo defektų – sieros, sugedusio kiaušinio, obuolių, banano, sviestinis ir panašūs poskoniai. Balų vidurkį specialistai išveda kiekvienai maisto ar gėrimų partijai: jei tas pažymys yra geresnis nei nustatyta riba, tuomet produktai keliauja ant prekystalių, jei ne – į perdirbimą arba tiesiog yra išmetami“, – gamybos virtuvę atskleidžia startuolio įkūrėjas.

Nors tokio žmogaus atliekamo darbo subjektyvumą bandoma mažinti pasitelkiant ne vieną asmenį, o visą jų grupę, užtikrinti visiško tikslumo neįmanoma. „Žmogus labai gerai užuodžia kvapus, bet labai nestabiliai tai daro. Pavyzdžiui, vieną dieną gali pasakyti, kad užuodžia 8 balus iš 10 obuolių kvapo, o rytoj tokioje pat partijoje –  4 iš 10. Išoriniai faktoriai stipriai veikia žmogaus vertinimą“, – tikina A. Malaiška. 

Tačiau „Volatile Technologies LT“ vystomo sprendimo tikslas nėra pakeisti šiuos darbuotojus. Priešingai – siekiama padėti kontroliuoti procesą tais atvejais, kai žmonės to padaryti negali, kai tai yra per brangu ar nepraktiška. „Žmones lengviau surinkti kartą į dieną ragavimui, bet maisto gamyboje ingredientai yra atvežami, apdorojami ir išsiunčiami nuolat. Mūsų prietaisas leistų papildomai stebėti tas proceso dalis, kurių testuotojų komisija ar lėtesni laboratoriniai testai praktiškai negali sužiūrėti. Tad mes siekiame sukurti prietaisą, kuris stebėtų ingredientus viso gamybos proceso metu ir darytų tai automatiškai“, – sako startuolio įkūrėjas.

A. Malaiška teigia, kad elektroninės uoslės prietaisas galėtų tam tikrais atvejais tapti paprastesne alternatyva chromatografijai: „Šis cheminės analizės metodas dujas ar skysčius išskaido į molekules ir gali tiksliai nurodyti, iš kokių molekulių susideda konkrečios dujos. Nors tai – labai tikslus ir patikimas metodas, įranga yra labai brangi, su ja dirbti turi profesionalūs technologai, o pats procesais užtrunka ganėtinai ilgai.“ 

Startuolio sukurtą skaitmeninės uoslės įrenginį bus galima nesudėtingai pritaikyti ten, kur minėta cheminė analizė yra negalima ar per brangi, juo galės būti tikrinamas didesnis skaičius mėginių ir tai bus daroma greičiau ir pigiau. 

Kartu su „Paulai Tech“ ir „Cyber POD“ startuolis „Volatile Technologies LT“ pateko į CERN inkubatorių, įsikūrusį Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parke. Per dvejų metų inkubavimo periodą startuolis gaus 40.000 Eur finansinę paramą. Taip pat – iki 40 valandų nemokamų konsultacijų su ekspertais bei kitas inovacijų paramos paslaugas.

Kitos naujienos
5332