Naujienos

2020-02-12
Akceleravimo programa „Futurepreneurs“: tvarumo reikia jau nuo idėjos

Trečiadienį ketvirtą kartą Vilniuje prasidėjo tvaraus verslo akceleravimo programa „Futurepreneurs“, orientuota į labai ankstyvos stadijos verslą.

Šiemet programoje „Futurepreneurs“ užsiregistravo per 100 dalyvių, per trejus metus – 560, sukurta ir pristatyta 60 verslo idėjų.

Organizatoriai akcentuoja tvarumą, kuris ne tik lems didesnį startuolių, naujų verslų patrauklumą, bet ir tampa būtinybe.

„Pastaraisiais metais tvarumui skiriama vis daugiau dėmesio. Padidėjo ne tik visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys, bet ir investicijos į tvarų, globalias problemas sprendžiantį verslą. Statistika rodo, kad šiuo metu Europoje yra daugiau nei 500 išorės investicijas pritraukusių startuolių, kurių verslo pagrindas – bent vieno iš Jungtinių Tautų iškeltų darnaus vystymosi tikslų siekimas“, – pranešime spaudai cituojama Laima Kaušpadienė, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko, organizuojančio „Futurepreneurs“ programą, vadovė.

Dovilės Grigienės, pagrindinio „Futurepreneurs“ partnerio banko „Swedbank“ vadovės, teigimu, norint, kad verslo idėja turėtų potencialą, ji nuo pat pradžių privalo būti tvari.

„Pasaulinio tvarių investicijų aljanso duomenimis, nuo 2014 m. iki 2018 m. tvarių investicijų portfelis Europoje išaugo 24%. „Swedbank“ savo veikloje taip pat puoselėja tvarumo idėjas. Manome, kad kiekvieno brandaus verslo pareiga yra šiomis idėjomis įkvėpti pradedančius verslus, dalytis su jais žiniomis“, – nurodo D. Grigienė.

Charlotte Danielsson, „Silicon Vikings“, Šiaurės Europos ir Baltijos šalių tinklo, jungiančio startuolius su Silicio slėniu, vadovė, nurodo, kad visi nauji verslai, Europoje besikuriantys startuoliai, jau skiria didelį dėmesį tvarumui.

„Tvarumo idėjų puoselėjimas kuriant startuolius, vystant verslą neabejotinai yra viena ryškesnių pastarojo meto tendencijų. Europoje darnaus vystymosi tikslai vaidina didesnį vaidmenį visų pradedančių įmonių verslo planuose negu JAV, nepaisant to, kokios srities tai startuoliai. Valstijose atsiranda vis daugiau tvarius produktus kuriančių kompanijų, tačiau jos ne visada siekia, kad jų pačių veikla būtų tvari“, – kalba Ch. Danielsson.

Tarptautinė tvaraus verslo pre-akceleravimo programa „Futurepreneurs“ veikia ketvirtus metus. Orientuota į labai ankstyvos stadijos verslą programa mokymų ir praktinių užduočių pagalba padeda išauginti startuolį nuo idėjos, iki sprendimo, kurį galima pristatyti investuotojams.

Trečiadienį startavusios programos dalyviai dirbs komandomis, savo verslo idėjas jie vystys du mėnesius. Per tą laiką bus surengtos 5-ios mokymų sesijos, kurias ves savo sričių ekspertai. Dalyviai bus supažindinami su verslo pagrindais bei svarbiausiais žingsniais, kuriuos turi atlikti būsimi sėkmingi startuoliai. Savo patirtimi čia dalinsis „Silicon Vikings“, „Swedbank“, „Katalista Ventures“ ir „Lietuvos verslo angelų tinklo“ atstovai.

Renginio video įrašas: https://bit.ly/3lf5gyI

Nuotraukų albumas: https://bit.ly/2FVLLuZ

Renginio after-movie: https://bit.ly/2EoK20u 

Kitos naujienos
4678