Naujienos

2023-11-21
Renkami geriausi šių metų Lietuvos startuoliai: skelbia pirmuosius nominantus

Jau penktus metus iš eilės Lietuvoje apdovanojami daugiausiai prie startuolių ekosistemos augimo prisidėję lyderiai, verslai ir aukštųjų technologijų įmonės – 2024 m. sausio 11 d. vyks startuolių apdovanojimai „Vilnius TechFusion Startup Awards“. Skelbiami pirmieji 25 nominantai, atstovaujantys 5-ioms ekosistemos augimo kryptims.

Apdovanojimais siekiama įvertinti ir visuomenei pristatyti didžiausią vertę kuriančius startuolius, padėkoti jiems už Vilniaus garsinimą bei indėlį į Lietuvos ekonomikos augimą. Šiemet prie apdovanojimų organizatorių „Go Vilnius“ komandos jungiasi Lietuvos startuolių asociacija „Unicorns Lithuania“ ir „Saulėtekio Tech Parkas“. Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas teigia, kad startuolių bendruomenei kasmet organizuojamas renginys ne tik padeda atskleisti tikrąją aukštųjų technologijų reikšmę miestui, bet ir suartina verslo bendruomenę. 

„Vilniuje turime daugybę perspektyvių ir versliai mąstančių protų, kurie geba pasauliui pasiūlyti aktualių produktų, taip kurdami naujas darbo vietas mūsų šalyje, mokėdami čia mokesčius. Dėl to labai svarbu ir toliau vystyti tokias iniciatyvas kaip startuolių apdovanojimai, kurios padeda mūsų ekosistemai išlikti vieningai ir siekti dar geresnių rezultatų. Tarp praėjusių metų laimėtojų matome įmones, kurios įsitvirtino pasaulinėje rinkoje, o jų teikiamomis paslaugomis naudojasi milijonai vartotojų. Manau, kad šių metų kategorijų laureatai nebus išimtis ir artimiausiu metu mes išvysime dar ne vieną vienaragį, užgimusį Vilniuje“, – pažymi V. Benkunskas.

Organizatoriai skelbia pirmąsias 5 nominacijas.

„Metų naujokas“ (angl. „Newcomer of the year“). Apdovanojami ekosistemos pradedantieji, pasiekę puikių rezultatų tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėje erdvėje. Nominantai:

  1. Verslo kelionių valdymo įmonė „Hoperfy“.
  2. Mokėjimų sprendimų kompanija „Monavate“.
  3. Molekulinius jutiklius kuriantis startuolis „Deep Scientific“.
  4. Verslo finansinių sprendimų ir išlaidų valdymo įmonė „Payhawk“.
  5. JAV startuolių akseleratoriaus padalinys Lietuvoje „PlugAndPlay“.

 

„Kylanti žvaigždė“ (angl. „Rising star“). Apdovanojami startuoliai, turintys didelį augimo potencialą, sparčiai augantys ar reikšmingai plečiantys savo veiklą. Nominantai:

  1. Naudotų automobilių dalių prekiavimo platforma „Ovoko“.
  2. Biotechnologijų bendrovė „Atrandi Bioscience“.
  3. Aukštųjų technologijų darbuotojus ruošianti kompanija „Turing School“.
  4. Sutelktinio finansavimo platforma „Heavy Finance“.
  5. Skaitmeninės bankininkystės platforma „myTU“.

 

„Metų pasiekimas“ (angl. „Highlight of the Year“). Įvykis ar reiškinys, kuris augina Lietuvos startuolių ekosistemą ir skatina tapti geriausia vieta vienaragiams. Nominantai:

  1. „Cyber City“ miestelio Naujamiestyje atidarymas.
  2. Tiesioginio skrydžio į „Web Summit“ organizavimas ir su tuo susiję renginiai.
  3. „Tech Zity“ Vilniaus projekto, skirto startuoliams, startas.
  4. Pirmasis visuotinis IT egzaminas Lietuvoje.
  5. Lietuvos startuolių ekosistema – Nr. 2 greičiausiai auganti Centrinėje ir Vidurio Europoje. Lietuvos startuolių ekosistemos vertė išaugo 17 kartų per 5-erius metus.

 

„Technologijos gerovei“ (angl. „Tech for Good“). Nominuojami švariųjų technologijų (angl.  „Cleantech“) startuoliai, kurie pasitelkdami technologijas saugo mūsų planetą:

  1. Vibracijas į elektros energiją konvertuojančio generatoriaus kūrėjai „Viezo“.
  2. Elektromobilių sprendimus ir krovimo stotelių tinklą kuriantys „Inbalance grid“.
  3. Saulės elektrinių stebėjimo ir analizavimo įrankius kuriantys „Inion“.
  4. Pažangius saulės jėgainių projektavimo įrankius kurianti kompanija „PVcase“.
  5. Elektrinio viešojo transporto sprendimus siūlanti įmonė „Dancer“. 

 

„Ekosistemos herojus“ (angl. „Ecosystem hero“). Nominacijos skiriamos startuoliams, asmenims ar organizacijoms, kurie sėkmingai didino bendruomenės tarpusavio komunikaciją ir įtraukė jos narius į bendrų tikslų siekimą. Nominantai:

  1. „Tech zity“ vadovas Darius Žakaitis.
  2. „Tesonet“ vadovai Tomas Okmanas ir Eimantas Sabaliauskas.
  3. Moterims karjeros IT srityje padedanti siekti organizacija „Women Go Tech“.
  4. Nevyriausybinė organizacija „Lietuvos Junior Achievement“.
  5. Verslininkas, investuotojas Vladas Lašas. 

 

Ekosistemos augimas neatsiejamas nuo bendradarbiavimo

Pasak „Unicorns Lithuania“ vadovės Ingos Langaitės, dalijimasis patirtimi ir ryšiais tiek ekosistemos viduje, tiek ir užsienyje yra viena iš būtinų sąlygų startuolių augimui.

„Burdami startuolių bendruomenę, dalinamės patirtimi ir įžvalgomis, suteikiame platformą, padedančią startuoliams greičiau augti bei drauge spręsti įvairius klausimus. Apdovanojimais siekiame ne tik išsiaiškinti verčiausius laimėjimo, bet ir norime paskatinti kurti Lietuvos – sėkmingos modernios valstybės, grįstos aukštos pridėtinės vertės ekonomika, – ateitį. Siekiame turėti startuolių ekosistemą, kurioje veikiantys startuoliai taptų svarbiu Lietuvos ekonomikos augimo varikliu“, – sako I. Langaitė.

Vilniaus miesto meras V. Benkunskas pažymi, kad būtent dėl startuolių ir aukštųjų technologijų įmonių bendruomenės Vilnius tampa ypač matomu globaliame verslo, investuotojų ir talentų žemėlapyje. Tai padeda sulaukti itin reikšmingų miestui įvertinimų įvairiuose tarptautiniuose konkursuose. Geriausi to pavyzdžiai – „Financial Times“ padalinio „fDi Intelligence“ Europos perspektyviausio miesto rinkimai ar organizacijos „Emerging Europe“ indeksas „The Business-Friendly City Perception“, kuriame 700 metų jubiliejų šiemet švenčiantis Vilnius pripažintas draugiškiausiu verslui augančios Europos miestu.

 

Praėjusių metų apdovanojimų laureatai džiaugiasi įvertinimu

Pernai „Metų startuolio“ apdovanojimą laimėjusio rinkodaros platformą vystančio lietuviško startuolio  „Omnisend“ komanda džiaugiasi įvertinimu. Pasak daugiau nei 100 tūkst. klientų iš 130 šalių turinčios kompanijos vadovo Ryčio Laurinavičiaus, tai padeda suprasti, kad įmonė auga gera linkme. 

„Kaip ir kiekvienas įvertinimas, jis suteikė daug džiaugsmo ir motyvacijos. Maniau, kad buvo kitų stiprių kandidatų ir nelaikiau mūsų favoritais. Kai dirbi, matai save iš visų pusių – tiek tą, kuriam nesiseka, tiek tą, kuriam sekasi, tad labai svarbu į save pažiūrėti ir iš laiminčios pozicijos. Tai labai daug reiškia. Šie apdovanojimai kartu su mūsų, „Vilnius TechFusion“, „Unicorns Lithuania“ ar kitų startuolių įdirbiu žymi ir tai, kad kiti verslai nebežiūri į mus iš aukšto. Jie vertina mūsų įdirbį ir pasiektus rezultatus. Vykstantys startuolių apdovanojimai padeda juos įvertinti, suprasti, o kartu ir pasijusti bendruomenės dalimi. Tokios iniciatyvos jungia ir stiprina bendruomenę“, – pažymi R. Laurinavičius.

Kitos naujienos
7932