Naujienos

2023-10-12
Rekordinis dalyvių skaičius ir 30 inovatyvių sprendimų sostinei: finišavo hakatonas „Hack4Vilnius“

Spalio 6–8 d. vykęs hakatonas „Hack4Vilnius“ subūrė daugiau kaip 160 inovacijų entuziastų, kurie ryžosi spręsti Vilniuje veikiančių įmonių ir įstaigų iškeltus iššūkius. Per 50 renginio valandų dalyviai pasiūlė 30 sprendimų, kurie leis patogiau, saugiau ir tvariau judėti mieste, palengvins dalinimąsi daiktais, pagreitins savanorystės veiklų suradimo procesą ir skatins sostinę pažinti interaktyviau.

„Kūrybingumas ir novatoriškos vizijos šiandien yra pagrindinė valiuta, iššūkius galinti paversti galimybėmis. Hakatono dalyviai sugalvojo itin plataus spektro idėjas ir sprendimus, dėl kurių Vilnius gali tapti dar patogesnis sostinės gyventojams. Tikiu, kad tik veikdami kartu galime sparčiai tobulėti, todėl esame pasiruošę dalintis resursais ir palaikyti kūrybiškas idėjas“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Sekmadienio vakarą, komandoms pristačius savo idėjas specialiai renginiui suburtai komisijai, paaiškėjo 7500 eurų vertės prizinio fondo likimas.

Pagrindinį 1500 eurų vertės piniginį prizą, įsteigtą įmonės „Cognizant Technology Solutions Lithuania“, laimėjo „Komanda 123“, kuri pasiūlė bendruomenės įsitraukimo platformą „Idėja Vilniui“, skatinančią bendravimą tarp gyventojų ir Vilniaus miesto savivaldybės. Platformoje registruoti vartotojai galės balsuoti už jiems patinkančius Vilniaus viešųjų erdvių sutvarkymo, infrastruktūros pagerinimo ir kitus sprendimus, o Vilniaus miesto savivaldybės atstovai svarstys idėjas, sulaukusias bent 300 palaikančių balsų.

„Šiemet šis renginys sulaukė rekordinio skaičiaus komandų ir tai atspindi sparčiai kylančią mūsų – visos Lietuvos ir Vilniaus, kaip sostinės – poziciją pasaulinėje technologijų arenoje. Dalyvavimas šiuose renginiuose svarbus ne tik dėl naudingų miestui idėjų, bet ir dėl žinių, įgūdžių bei atgalinio ryšio, kurį komandos gavo iš vertinimo komisijos. Tikiuosi, kad šią patirtį dalyviai išnaudos kurdami naujus produktus ir naujomis idėjomis garsindami Lietuvą pasaulyje. Būtent su vertę miestui kuriančiomis idėjomis ir yra susijęs renginio nugalėtojas – projektas idejavilniui.lt. „Cognizant“ svarbi partnerystė paverčiant idėjas realybe daugybei klientų visame pasaulyje, tad mums buvo ypač malonu reikšmingu prizu apdovanoti projektą, skatinantį geresnės ateities kūrimą, skaidrumą ir visuomenės įsitraukimą“, – teigia „Cognizant Technology Solutions Lithuania“ įmonės „Devbridge“ vykdantysis direktorius Justas Gudavičius.

„If“ draudimo įsteigtą 1000 eurų vertės piniginį prizą laimėjo komanda „DockerX“, pristačiusi mobilios aplikacijos ir specialios parkavimo stotelės sprendimą, kuris leis saugiai parkuoti dviračius ir paspirtukus. Programėlė sudarys galimybes vartotojui ne tik rezervuoti norimą parkavimo vietą iš anksto, bet ir nuolat sekti savo transporto priemonės statusą, o įvykus vagystei – gauti įspėjamąjį pranešimą į telefoną.

„Visuomenės saugumo temos yra be galo artimos mūsų veiklai. Todėl labai džiaugiamės „DockerX“ komandos inciatyva, kuri leistų dviračių ir paspirtukų savininkams jaustis ramiau, palikus transporto priemonę parkavimo vietoje. Tai ne tik patogus ir išmanus sprendimas, bet ir saugumo jausmas kiekvienam vairuotojui, besirūpinančiam savo turtu“, – sako „If“ Duomenų analitikos architektūros vadovas Jevgenij Rudak.

Įmonės „Nasdaq Lietuva“ piniginį 1000 eurų vertės prizą iškovojo komanda „Volunnect“, pasiūliusi platformą, leisiančią savanoriams paprasčiau ir greičiau surasti dominančias savanoriavimo vietas. Savanoriai platformoje galės ne tik teikti savanorystės paraiškas renginių organizatoriams, bet ir sekti savo turimas socialines valandas, dalintis renginiais su draugais ir gauti pagalbą iš mentorių.

„Tai buvo išties geriausias pristatymas (angl. storytelling) – jaunuoliai įtraukiančiai papasakojo apie savo kasdienybės situaciją ir sukurtą inovatyvų sprendimą, komanda spinduliavo energija, entuziazmu ir pasitikėjimu savo jėgomis. Techninio sprendimo prototipas atitiko socialiai aktyvaus jaunimo patirtį ir poreikius, todėl tikiu, kad būtent komanda „Volunnect“ turi didžiausią potencialą būti atrastais ne tik Lietuvoje, tačiau ir visame pasaulyje. „Nasdaq“ džiaugiasi galėdama investuoti į jaunuosius Lietuvos talentus ir auginti būsimus lyderius“, – komentavo Aurimas Danaitis, JAV vertybinių popierių biržų operatorės ir kapitalo rinkų technologijų tiekėjos „Nasdaq“ viceprezidentas programinės įrangos kūrimui.

„Volunnect“ ir „Pierre and Marie Curie“ komandų hakatone pristatyti sprendimai laimėjo po 2500 eurų vertės kuponus bet kuriems „Vilnius Coding School“ arba Baltijos kompiuterių akademijos mokymams. „Pierre and Marie Curie“ komanda pateikė logistikos automatizacijos sprendimą, kuris leis patogiau ir paprasčiau palikti ir pasiimti daiktus iš „Dėk‘ui“ dalinimosi stotelių.

Komanda „ReaDoku“ laimėjo „Metida“ įsteigtą 500 eurų piniginį prizą ir 500 eurų vertės teisinių intelektinės nuosavybės srities konsultacijų paketą. „ReaDoku“ pristatytas dirbtinio intelekto algoritmais pagrįstas „teisinis patarėjas“ – tai greitesnis ir patogesnis įrankis surasti svarbiausią informaciją dokumentuose.

500 eurų piniginį prizą, kurį įsteigė įmonė „DocLogix“, laimėjo komanda „EcoFats“ pasiūliusi sprendimą, kaip rūšiuoti riebalų atliekas. Komandai pavyko sukurti specialius miltelius, kuriuos sumaišius su riebalais, šie sukietėja ir galima juos išmesti kompostuoti, neteršiant miesto kanalizacijos vamzdynų.

Komanda „Programuotojų šamanai“ laimėjo galimybę dalyvauti „Bridgio“ akceleratoriaus organizuojamoje mėnesio trukmės pre-akceleravimo programoje. Komanda sukūrė specialų signalinį šviesoforą, kuriame esanti videokamera fiksuoja dviračių taku prie sankryžos artėjančius dviratininkus ir praneša apie tai automobilių vairuotojams.

„Hack4Vilnius 2023“ organizatoriai: Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Saulėtekio Tech Parkas, „Cognizant Technology Solutions Lithuania“.

Kitos naujienos
7861