Naujienos

2021-07-12
Paskelbus septintojo „ClimateLaunchpad Lithuania“ nugalėtojus, Europos finalas atkeliauja į Lietuvą

Jau septintąjį kartą buvo išrinkti didžiausio pasaulyje žaliųjų verslo idėjų konkurso „ClimateLaunchpad“ nacionalinės programos Lietuvoje laimėtojai. Trys komandos, šiemet pripažintos geriausiomis mūsų šalyje, pateko į „ClimateLaunchpad“ Europos finalą, kuriame varžysis dėl bilieto į jau paskutine konkurso stotele tapsiantį pasaulinį finalą. Garbė organizuoti Europos atranką šiemet patikėta Lietuvai – Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkui.

„ClimateLaunchpad“ konkursas – iniciatyva, siekianti skatinti žaliųjų technologijų inovacijas tarptautiniu mastu ir taip prisidėti prie klimato kaitos stabdymo. Skaičiuojama, kad konkursas vyksta jau beveik 60 pasaulio šalių ir apima visus žemynus. 

Lietuvoje „ClimateLaunchpad“ programa organizuojama jau septynerius metus. Šiemet savo žaliąsias verslo idėjas dalyviai tobulino dalyvaudami 5 savaičių trukmės mokymų programoje. Mokymų sesijose patarimais dalijosi lektorė Elena Messiou bei Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko specialistai. Daugiau nei mėnesį dalyviai dirbo siekdami pagerinti verslo modelį, gilino žinias apie tikslinę rinką, rengė vertės pasiūlymą ir skaičiavo kuriamų inovacijų poveikį klimatui.

„Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parke mes tvirtai tikime, kad šioje naujoje eroje technologijos turi eiti koja kojon su tvarumu. Ir „ClimateLaunchpad“ mes matome kaip labai profesionalią, iššūkius prisiimančią bendruomenę, kuri pabrėžia tokias pat vertybes. Šis pasaulinis konkursas padeda puikių idėjų turintiems žmonėms jas išauginti į sėkmingus verslus. Todėl ir šiemet noriu padėkoti „ClimateLaunchpad“ nacionalinės programos dalyviams, jog prisijungė prie iniciatyvos, atkeliavo iki finalo ir taip prisideda prie ambicingų žemyno bei viso pasaulio tikslų – mažinti klimato kaitą“, – finalinio renginio metu sakė Laima Kaušpadienė, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė.

Triumfavo švarus oras, tvarūs pastatai ir ekologiški žaislai

„Šiemet „ClimateLaunchpad“ nacionalinėje programoje sulaukėme nemažai dalyvių, jau kurį laiką vystančių tvarias idėjas, tačiau stokojančių žinių, kaip idėją paversti verslu. Ši programa dalyvius priverčia išeiti iš komforto zonos ir pradėti šnekėtis su potencialiais klientais. Taip per palyginti trumpą laiką komandos įgyja daug naudingų žinių ir įžvalgų, padedančių suformuluoti vertės pasiūlymą ir sukurti verslo modelį“, – sakė „ClimateLaunchpad Lithuania“ vadovė Julija Maslinskaitė.

Geriausia „ClimateLaunchpad“ 2021 metų nacionalinės atrankos idėja pripažintas startuolio „Water Shield“ kuriamas oro valytuvas. 

„Water Shield“ – tai verslas verslui (angl. B2B) sektoriui skirtas tiek vandens valytuvas, tiek ir paslauga. Sprendimas, pirmiausia, orientuotas į paslaugas teikiančias organizacijas, pavyzdžiui, viešbučius, ligonines ir pan. Šis prietaisas orą valo pasitelkdamas vandenį o ne filtrus, kurie turi būti nuolat keičiami naujais, todėl yra kur kas aplinkai draugiškesnis sprendimas“, – pažymėjo laimėjusios komandos atstovė ir pridūrė, kad kuriant šį prietaisą nemažai dėmesio skirta jo estetinei išvaizdai, todėl dabartinis produktas iš kitų rinkoje išsiskiria ir savo dizainu.

Antroji vieta atiteko už sprendimą „Sustainable Digital Twin“. Tai – algoritmas, skirtas pastatų tvarumo rodiklių stebėjimui ir valdymui.

„Tai – produktas jau egzistuojančių verslo ir kitų pastatų savininkams ar valdytojams. Šis algoritmas gali būti integruojamas į jau egzistuojančią pastato stebėsenos sistemą ir naudojamas siekiant optimizuoti pastato energijos suvartojimą ir valdymą. Skaičiuojama, kad pasitelkus šį sprendimą CO2 emisijos ir elektros kiekis gali būti sumažinami net iki 20 proc.“, – kalbėjo komandos atstovė. Ji taip pat pridūrė, kad algoritmas gali būti nesudėtingai pritaikytas ir kitiems pastato tikslams, t. y. rodikliams, stebėti. 

Trečioji vieta atiteko komandai „Samsara“, kuriančiai gamtai draugiškus žaislus vaikams. Iš perdirbto popieriaus gaminami žaislai ne tik į gamybą nepasitelkia naujų išteklių, yra greitai suyrantys, bet ir suteikia galimybę pasireikšti vaikų kūrybiškumui – ant jų galima piešti ar spalvinti. Vieno tokio žaislo kaina neturėtų siekti daugiau nei 3 eurų. 

„Budizme samsara reiškia atgimimą – gimimą ir atgimimą, gyvavimą ratu. Šiuo principu vadovaujamės ir kurdami savo žaislus: naudojame jau perdirbtą popierių, kurį paverčiame nauju produktu. Lyginant su kitomis žaislų gamyboje naudojamomis medžiagomis, „Samsara“ žaislai suyra vos per mėnesį, o juos išmesti užtenka į bendrųjų atliekų konteinerį“, – idėjos pristatymo metu sakė komandos atstovas.

Komandas įvertinti ir nugalėtojus išrinkti padėjo 4 profesionalų komisija, susidėjusi iš Laimos Kaušpadienės (Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkas), Ingos Beiliūnienės (INVEGA), Monikos Paulės („CasZyme“) ir Tomo Šimanausko („Saulės Grąža“ ir „Stuart“).

Europos finalą organizuoti patikėta Lietuvai

Trys komandos, nugalėjusios „ClimateLaunchpad“ nacionalinėje atrankoje, keliaus į Europos finalą. Čia idėjų autoriai varžytis ne tik dėl nugalėtojo titulo, vertingų prizų, bet ir dėl svarbiausio bilieto – galimybės savo sprendimą pristatyti pasauliniame iniciatyvos konkurse. 

Europos finale susirungs po tris 3 komandas iš kiekvienos šiam regionui priskirtos šalies. Tad „Water Shield“, „Sustainable Digital Twin“ ir „Samsara“ idėjų autoriai varžysis su komandomis iš Austrijos, Jungtinės Karalystės, Suomijos, Prancūzijos, Italijos, Portugalijos, Ispanijos, Šveicarijos ir Nyderlandų. Kiek vėliau keturiolika Europos lygiu geriausiai pasirodžiusių komandų žengs ant svarbiausios scenos – savo idėjas pristatys pasauliniame finale.

Šiemet Europos finalą, nors ir virtualiai, pirmąjį kartą patikėta surengti Lietuvai. Rugsėjo mėn. pabaigoje planuojamą finalą organizuos Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkas.

„Europos finalas – tai renginys, kuriame susiburs švarių, žalių ir tvarių idėjų kūrėjai, vystytojai bei jų vienijama bendruomenė. Virtualaus renginio metu bus ne tik pristatyti perspektyviausi Europos švariųjų technologijų startuoliai, bet ir atkreipiamas dėmesys į aktualiausias šio šimtmečio problemas, suteikiama galimybė semtis žinių, mokytis, keistis idėjomis ir megzti vertingas pažintis“, – vardijo J. Maslinskaitė.

Visi besidomintys švariosiomis technologijomis galės Europos finalo transliaciją nemokamai stebėti „ClimateLauchpad Lithuania“ bei Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko „Facebook“ paskyrose. Žiūrovams bus suteikiama galimybė ne tik klausytis idėjų pristatymų ar dalyvauti šventinėje apdovanojimų ceremonijoje, bet ir pamatyti įkvepiančius pagrindinius pranešimus, dalyvauti vertingose ​​dirbtuvėse bei tinklaveikos sesijose.

Daugiau informacijos – „ClimateLaunchpad Lithuania“ paskyroje.

 

Kitos naujienos
5851