Naujienos

2022-07-05
Lietuvių atliekami skaitmeniniai eksperimentai — kelyje į plačiai naudojamas inovacijas

Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko koordinuojamas Skaitmeninių inovacijų centras, įgyvendindamas tarptautinį projektą „BOWI“, padeda įmonėms plėtoti skaitmenines inovacijas. Aštuoni atranką praėję startuoliai iš Lietuvos projekto laikotarpiu gaus iki 60.000 eurų finansavimą, kuris bus skirtas skaitmeniniams bandymams.

„Džiaugiamės galimybe prisidėti prie technologinių eksperimentų įgyvendinimo. Kuriami prototipai bus išmėginami natūralioje aplinkoje ir leis sukurti inovacijas, kurios tikimasi, jog ne tik atneš grąžą kūrėjui, tačiau ir bus plačiai naudojamos visuomenėje“, — minėjo Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko vadovė Laima Balčiūnė.

Šiemet tarptautinis „BOWI“ projekto konsorciumas su Europos Komisijos patvirtinimu atrinko 36 įmones, kurios atliks skaitmeninius eksperimentus. Lietuvoje atrinktos aštuonios — keturios iš jų Vilniaus regione, keturios — likusioje Lietuvos dalyje. Įmonės turės galimybę realiomis sąlygomis išmėginti kuriamus prototipus, o tai padės jų kūrėjams identifikuoti eksperimentų spragas.  Kitas „BOWI“ projekto tikslas yra sukurti skaitmeninių inovacijų centrų tinklą, grindžiamą patirties ir praktikos dalijimusi. Šia bendryste siekiama padėti verslams įgyvendinti inovatyvius projektus, investuotojams atrasti skaitmeninių inovacijų kūrėjus, o skaitmeninių inovacijų centrams – išsiaiškinti pramonės poreikius. 

Pandemijos padiktuotos inovacijos 

Nors atrinkti eksperimentai pasižymi įvairove, tačiau galima pastebėti, jog pandemijos sąlygos prisidėjo prie idėjų kūrimo. Dirbtinio intelekto pagalba siekiama spręsti kasdienes problemas tiek individualiam vartotojui namuose, tiek įmonėse plačiuoju mastu. 

Vienas iš atrinktų startuolių „WORKOFO“ atlieka eksperimentą, kurio tikslas — trumpuoju laikotarpiu optimizuoti pamaininių darbuotojų grafikus, taip sutaupant neefektyviai suplanuotas valandas. Sistema, pasitelkus dirbtinį intelektą ir atsižvelgdama į numatomus krovinių ar siuntinių srautus, užduotis ir darbo krūvį, optimaliai suplanuos trumpalaikius darbo grafikus. Planuojama, kad naudodamos šį technologinį įrankį įmonės galės sutaupyti net iki 15 % darbuotojų darbo laiko ir jį galės perskirstyti kitoms pridėtinę vertę kuriančioms užduotims atlikti. 

„Bendraudami su distribucijos, siuntinių, sandėlių, logistikos ir siuntų bei prekių pristatymo (last-mile delivery) bendrovėms, matome, kad jos turi poreikį tiksliai planuoti darbuotojų grafikus ne tik mėnesiui į priekį, bet, greitai keičiantis situacijai — ir prieš kelias dienas ar net tą pačią dieną. Tad esame tikri, kad „WORKOFO“ sprendimas joms bus ypač naudingas ir padės sutaupyti nemažai laiko ir kaštų“, – teigia įmonės įkūrėjas Remigijus Staniulis.

Mažoji bendrija „Lazerinės fabrikavimo technologijos“ atliks eksperimentą su CO2 prototipo sensoriumi. Naujasis sprendimas leis pritaikyti bevielio pakrovimo technologiją CO2 prototipų aptikimo sensoriams pastatuose. Jie bus pakraunami per Wi-Fi stoteles, todėl nebebus reikalingos naujos baterijos. Taip pat bus mažinama oro tarša, kadangi prototipas leis valdyti pastatų ventiliaciją bei atliks COVID-19 ar kitų oru plintančių ligų prevenciją. 

Itin pandeminiu metu aktualų sprendimą pristato ir KSU Švietimo akademija – kuriamas edukacinis eksperimentas padės 9-16 metų moksleiviams mokytis nuotoliniu būdu tuo pačiu metu išlaikant jų dėmesį bei koncentraciją į dėstomą turinį. Dirbtinio intelekto pagalba sukurtas „avataras“, padės ne tik įsiminti informaciją, tačiau ir taps nuotolinio mokymosi palydovu. Metodas galės būti adaptuojamas įvairiam ugdymo turiniui. 

UAB „FittyAI“ atsižvelgė į savarankiškai sportuojančius ir kuria virtualų trenerį, kuris padės fizinius pratimus atlikti taisyklingai. Kuriamas sprendimas bus integruojamas į įvairias fizinio aktyvumo platformas bei testuojamas suteikiant vartotojui grįžtamąjį ryšį apie sudegintas kalorijas, pastabas apie daromas klaidas ir teikiant rekomendacijas, atsižvelgiant į istorinius sportavimo duomenis.  

„BOWI projektas suteiks mums galimybe sukurti virtualaus trenerio technologiją, kuri padės žmonėms išvengti traumų sportuojant namie ir turėti aiškią fitneso treniruočių kryptį. Po BOWI mes tikimės suintegruoti virtualų trenerį į keletą fizinio aktyvumo platformų ir išmaniųjų veidrodžių“, — sako UAB „FittyAI“ įkūrėjas Dariuš Butkevičius. 

Projekte dalyvaujančios keturios Vilniaus regiono įmonės turi galimybę konsultuotis su Saulėtekio slėnio skaitmeninių inovacijų centro specialistais. Atsižvelgiant į jų individualius poreikius, yra suteikiamos verslo, projektų administravimo bei techninės konsultacijos. 

„BOWI“ projektas finansuojamas pagal ES Horizontas 2020 programą.

 

Kitos naujienos
6971