Naujienos

2021-06-10
Galimybių ieškantiems žaliesiems startuoliams – naujas akseleratorius su išskirtiniu dėmesiu dalyvių poreikiams

Startuolius nuo Europos pietų iki šiaurės vienijanti bei auginanti verslo akseleravimo programa atkeliauja ir į Lietuvą su vardu „Baltics & Slovakia ClimAccelerator“. Šalies startuoliams suteikiama galimybė auginti savo žalius sprendimus į klimatui draugišką bei sėkmingą verslą ir tai daryti specialiai komandos poreikiams pritaikytų mokymų metu. Į pirmąją programą komandos registruojamos iki rugpjūčio vidurio.

Lietuvoje šį verslo akseleratorių organizuojančio Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė Laima Kaušpadienė pastebi, kad pastaraisiais metais šalys susiduria su išties dideliais iššūkiais. Vienas jų – užtikrinti atsparią, švarią, sveiką ir gerą aplinką savo žmonėms, tačiau tuo pat metu nulinės taršos siekti neatidėliojant. 

„Verslo vaidmuo čia ypač svarbus. Nors inovatyvūs sprendimai gali padėti mažinti išmetamo anglies dvideginio kiekį, švelninti klimato kaitą, keisti žemės ūkį ir technologijas aplinkai draugiškesnėmis bei kitaip prisidėti prie tvaresnės ateities, jauniems verslams neretai trūksta įgūdžių – kaip komercializuoti savo idėją, sėkmingai įvesti ją į rinką ar pritraukti finansavimą. Būtent akseleravimo programos gali padėti  reikiamų žinių pagrindą, todėl smagu, kad jų skaičius auga. „Baltics & Slovakia ClimAccelerator“ iniciatyva, skirianti ypatingą dėmesį dalyviams, tikimės, taps vertinga pagalba šalies startuoliams“,  – sakė L. Kaušpadienė.

Pasak Julijos Maslinskaitės, verslo akseleravimo programos koordinatorės, iniciatyva skatins švariųjų technologijų plėtrą regione ir augins prie to prisidedančius jaunus verslus.

„Bent 2 mėnesius komandos žinių semsis praktiniuose mokymuose, mentorystės sesijose, besikonsultuodamos individualiai su ekspertais ar programos kolegomis, bei galės sulaukti iki 10 tūkst. eurų siekiančios finansinės investicijos. Nors finansinės parama motyvuoja komandas ir yra ypač svarbus pospyris tolimesniam verslo vystymuisi, šio akseleratoriaus dalyviams didelę vertę kurs mokymų sesijos, kurios bus adaptuojamos atsižvelgiant į komandų stipriąsias ir silpnąsias savybes. Dėmesys dalyvių poreikiams – „Baltics & Slovakia ClimAccelerator“ išskirtinumas“, – pažymėjo J. Maslinskaitė.

Galimybę suteiks 32 komandoms

Dalyvauti verslo akseleravimo programoje bus pakviestos 32 komandos iš Slovakijos ir visų trijų Baltijos šalių.

Kadangi komandų patirtys ir idėjų vystymosi branda skiriasi, programą sudarys 3 etapai, kuriuose bus mokoma skirtingų verslo plėtros procesų. Kiekvienas etapas truks apie du mėnesius. Pirmajame etape daugiausiai dėmesio bus skiriama verslo modelio identifikavimui ir prototipo vystymui, o suteikiamas finansavimas galės siekti iki 4 tūkts. eurų. Antrajame – verslo modelio tikrinimui rinkoje ir pirmųjų klientų pritraukimui. Galima finansavimo suma – 10 tūkts. eurų. Tuo tarpu paskutinysis etapas bus orientuotas į investicijų pritraukimą, kur komandoms bus suteikta galimybė savo idėją pristatyti investuotojams tarptautinio renginio metu.

Į akseleravimo programą atrinktos komandos bus pakviestos dalyvauti pirmame arba antrame etape, atsižvelgiant į jų verslo vystymosi stadiją. Tuo tarpu komandos, sėkmingai įveikusios ankstesniuosius iniciatyvos laiptelius, pateks į paskutinįjį – jau finalinį – etapą.

Ar programa – tau?

Registruotis į „Baltics & Slovakia ClimAccelerator“ akseleratorių kviečiami Lietuvoje veikiantys ambicingi startuoliai, kurie savo idėjomis sprendžia su klimato kaita susijusias problemas.

Tarp reikalavimų dalyviams: ne seniau nei prieš 5 metus įkurta įmonė, bent iš 2 narių susidedanti komanda, šalyse-organizatorėse – Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje bei Slovakijoje – vykdoma ar planuojama vykdyti įmonės veikla, o investicijos, kurių siekia pritraukti komanda, – vienos pirmųjų jos verslui.

Komandų registracija vyksta birželio 10 – rugpjūčio 15 dienomis.
Norintieji aplikuoti, tai padaryti gali čia: https://www.f6s.com/balticsk-climaccelerator-application/apply

Kitos naujienos
5778