Naujienos

2023-02-20
„Futurepreneurs for Ukraine“ starte – inovatyvios idėjos padedančios Ukrainai

Praėjusį trečiadienį Vilniuje startavo Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko organizuojama tvaraus verslo pre-akseleravimo programa „Futurepreneurs for Ukraine“. Šeštąjį kartą vykstantis projektas per dviejų mėnesių laikotarpį dalyviams suteiks įvairių verslumo žinių – nuo idėjos išgryninimo, jos stiprybių išskyrimo iki galutinio produkto pristatymo potencialiems investuotojams. 

„Futurepreneurs for Ukraine“ šiais metais didžiausią  dėmesį skirs Ukrainai ir tvarioms idėjoms, galinčioms prisidėti prie spartesnio šalies atsigavimo. Tai atsispindės ir pre-akseleratoriaus programoje – atidarymo renginio pranešėjai buvo ukrainiečiai: Pasaulinio ekonomikos forumo „global sharper“ bei „Cyber/nnov8“ įkūrėjas ir vadovas Sviatoslavas Sviatnenko, mokslo populiarinimo platformos „Inscience“ įkūrėja ir partnerė Olena Skyrta, „WorldStartup“ projektų vadovė Svitlana Khrystenko bei Singularity universiteto Kyjive pranešėjas bei „Allbionics.ai“ vadovas Volodymyras Bandura. Dalis vėliau vyksiančių seminarų lektorių bus Ukrainos profesionalai, o pusę pre-akseleratoriaus komandų sąrašo taip pat sudaro dalyviai iš Ukrainos. 

Atidarymo renginio metu keturi pranešėjai supažindino dalyvius su pagrindinėmis startuoliams  kylančiomis problemomis karo Ukrainoje metu, taip pat pasidalino iššūkiais, kurių sprendimui yra reikalingos idėjos, naujos technologijos bei inovacijos. Nuotoliniu būdu į „Futurepreneurs for Ukraine“ atidarymo renginį prisijungęs S. Sviatnenko apžvelgė Ukrainos startuolių realijas ir pažymėjo, jog dalis jų pradeda vykdyti papildomas veiklas, kad padėtų pasipriešinimui prieš Rusijos atakas. 

„Startuolių ekosistemos situacija Ukrainoje yra sudėtinga. Pasipriešinimas puolimui iš Rusijos yra didžiulis, tai, be abejonės, paliečia visą Ukrainą. Nemaža dalis startuolių dabar dirba dviem pamainomis – dieną vykdo savo tiesiogines veiklas, kiek tai įmanoma daryti dėl įvairių antskrydžių, atakų raketomis ir kitų karo trukdžių, o naktį startuoliai dalyvauja iniciatyvose, kurios padeda priešintis ir kovoti už savo laisves“ – pasakojo „Cyber/nno8“ – kibernetinio saugumo įmonės, kuri padeda jauniems antrepreneriams, kuriantiems įvairius produktus ir paslaugas šiame segmente, vadovas.

Tuo tarpu iš Ukrainos į Vilnių specialiai projekto atidarymo proga atvykusi O. Skyrta, kuri yra viena iš „INSCIENCE“ partnerių, plačiau papasakojo technologijų svarbą šiuo sunkiu laikotarpiu jos gimtinėje.

„Ukrainoje yra daug problemų, kurioms reikia įvairių technologinių sprendimų. Tarkime, mūsų šaliai žemdirbystė yra labai svarbi ir tai generuoja maisto išteklius ne tik mums, bet importo būdu jos pasiekia ir kitas valstybes. Dabartinėje situacijoje dalis žemės plotų negali būti naudojami dėl ten vykstančių aktyvių karinių veiksmų, taip pat dalis dirbamos žemės plotų yra pilni ten paliktų minų. Mums reikia technologinių sprendimų, kaip minų šalinimas gali būti atliktas greitai ir efektyviai. Ir tai tik vienas iš pavyzdžių, kaip technologijos gali mums padėti.“ – kalbėjo O. Skyrta, kuri kartu su savo įmone skatina mokslo svarbą visuomenėje.

Iš Nyderlandų atvykusi S. Khrystenko taip pat pažymėjo, jog mokslas ir inovacijos yra nepaprastai svarbios ne tik priešinantis invazijai, bet ir ruošiantis jos pabaigai. Pasak Svitlanos, tam reikia ruoštis, kad tai leistų šaliai greičiau atsistatyti, kai tik karas baigsis.

„Ekosistemos situacija tikrai nėra gera, bet turime su tuo kovoti ir ruoštis ateičiai, kai situacija bus geresnė. Jei būsime tinkamai pasiruošę, tuomet augimas bus spartesnis, inovacijų galimybės leis greitai adaptuotis. Žinoma, didžiausia kliūtis – nežinomybė, o tai paveikia ne tik Ukrainoje veikiančius startuolius, bet ir partnerius užsienyje, galimybes pritraukti finansavimą, dalyvauti tarptautiniuose projektuose. Bet turime tikėti ateitimi, tikėti inovacijomis ir bendradarbiavimu,“ – sakė „WorldStartup“ projektų vadovė S. Khrystenko. 

„Futurepreneurs for Ukraine“ projekto atidarymo renginio metu nuotoliniu būdu prisijungė „Allbionics.ai“ įkūrėjas V. Bandura. Ši įmonė įsikūrė tik prieš kiek daugiau nei pusmetį ir, veikiausiai, jei ne Rusijos karas Ukrainoje, apie jos kūrimą minčių V. Bandurai nebūtų kilę.

„Prasidėjus karui atsirado didelis poreikis padėti nuo to nukentėjusiems žmonėms. Norėjome padėti po traumų atsigaunantiems ir galūnių netekusiems asmenims, bandėme tarpininkauti ir iš užsienio gauti įvairius protezus, kurie padėtų nukentėjusiems pagerinti gyvenimo kokybę. Pamatę, kad procesai labai ilgi ir tokių kiekių, kurių mums reikia, gauti negalime, pradėjome galvoti apie alternatyvas. Priėjome išvados, kad aplink turime gerą specialistų komandą ir nusprendėme, kad galime sukurti įmonę ir protezus, leidžiančius žmonėms toliau gyventi pilnavertį gyvenimą, gaminti patys, Ukrainoje, taip išvengiant tiekimo grandinių ir pagreitinant visus procesus.“ – „Allbionics.ai“ atsiradimo priežastis atskleidė V. Bandura.

Šis Vilnius Tech LINKmenų fabrike vykęs renginys pažymėjo programos startą, o pranešėjai iš Ukrainos padėjo dalyviams geriau suprasti didžiausias problemas bei Ukrainos realijas. Motyvuoti „Futurepreneurs for Ukraine“ dalyviai iki kovo mėnesio pabaigos tobulins savo idėjas kartu su lektoriais bei mentoriais ir tadajas pristatys „Demo“ dienos renginio metu. Kaip ir įprasta „Futurepreneurs“ projektams – kompetentinga komisija vertins idėjas ir verčiausias apdovanos specialiais programos prizais. 

Visus „Futurepreneurs for Ukraine“ pranešimus galite rasti ČIA.

Daugiau informacijos – Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko Projektų vadovas Antanas Popiera, +37065819240, antanas@ssmtp.lt

Kitos naujienos
7484