Naujienos

2022-06-21
Europos Komisija uždegė žalią šviesą EDIH VILNIUS veikloms

Auganti skaitmenizavimo bei tvarumo svarba pasaulyje ir Europos Komisijos programa „DIGITAL” suteikia unikalias galimybes ne tik Lietuvos verslui, bet ir viešajam sektoriui. Europos Komisija, siekdama paskatinti ekonomikos skaitmeninę transformaciją, inicijavo Europos skaitmeninių inovacijų centrų (European Digital Innovation Hubs – EDIH) kūrimą. Konsorciumo EDIH VILNIUS rengtas projektas pateko tarp  Europos Komisijos atrinktųjų, kurie padės Lietuvos įmonėms ir organizacijoms įveikti skaitmeninimo iššūkius. 

Konsorciume dalyvaujantys nariai teiks paslaugas verslo įmonėms bei viešajam sektoriui. Projekte dalyvaujantiems universitetams tai nauja galimybė ne tik teikti naujas paslaugas, bet ir ugdyti mokslinės ir akademinės bendruomenės kompetencijas.

Kaip teigia VILNIUS TECH Mokslo ir inovacijų prorektorius Dalius Navakauskas, „Universitetams tai atveria puikią galimybę plėsti bendradarbiavimą tarp mokslo ir verslo. VILNIUS TECH universitetui Europos skaitmeninių inovacijų centro veiklos leis didinti tarptautiškumą, vystyti bei praktikoje taikyti naujus kibernetinio saugumo, dirbtinio intelekto, virtualios ir papildytos realybės bei gamybos proceso, paremto debesų kompiuterija, sprendimus.“

„Skaitmeninių inovacijų pritaikomumo spektras yra aktualus kiekvieno ekonomikos sektoriaus organizacijoms, kurios siekia kurti aukštesnės pridėtinės vertės prekes ir paslaugas ne tik čia, Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu. Vilniaus universiteto mokslininkai gali pasiūlyti dirbtinio intelekto sprendimų vystymo, didelių duomenų apdorojimo aukštojo našumo kompiuteriais, skaitmeninių įgūdžių versle ir viešajame sektoriuje žinias ir patirtį“, – minėjo Vilniaus universiteto Mokslo prorektorė prof. dr. Edita Sužiedėlienė.

EDIH VILNIUS konsorciumo nariai, sujungdami savo jėgas ir kompetencijas, padės Vilniaus regiono mažoms ir vidutinėms įmonėms  bei viešosioms įstaigoms įgyvendinti skaitmenizavimo procesus. Konsorciumas vykdys skaitmeninių sprendimų sklaidą, kuriuos kuriant naudojamos superkompiuterių, dirbtinio intelekto ir kibernetinio saugumo technologijos. Teikiamos paslaugos ne tik didins įmonių konkurencingumą, bet ir augins  jas teikiančių organizacijų darbuotojų kompetencijas.

„Siekiame regiono lyderystės, todėl galimybė bendradarbiauti tarp verslo, mokslo ir valstybinio sektoriaus, sprendžiant skaitmeninius iššūkius, padės tai įgyvendinti. Vilniaus inovacijų įmonė Vilniaus planas kartu su savivaldybe ne tik atras naujas galimybes kuriant skaitmeninius sprendimus, kurie augins mūsų kompetencijas, tačiau ir stiprins regioną tarptautiniu lygmeniu“, –  teigė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Vienas iš projekto tikslų – tarptautinis bendradarbiavimas su kitais Europos skaitmeninių inovacijų centrais. Tarptautinės partnerystės padės centrams greičiau rasti specializuotus skaitmeninimo įrankius bei išvengti skaitmeninių sprendimų dubliavimo, dalijantis žiniomis bei ieškant sprendimų. 

Pagrindinės projekto sritys, kuriose konsorciumo nariai teiks paslaugas, apima automatizaciją, išmaniojo miesto kūrimo sprendimus bei išmaniąją sveikatą. Paslaugos bus skirstomos į keturias kategorijas, pagal kurias konsorciumo nariai konsultuos į juos besikreipiančias įmones bei viešąsias organizacijas. Pirmoji paslaugų grupė – testavimo prieš investuojant, kuri leis atlikti eksperimentus, susikurti prototipus ir kt., antroji – skaitmeninių įgūdžių ir mokymų organizavimo, trečioji – finansavimo ir investicijų pritraukimo bei ketvirtoji – inovacijų ekosistemos ir tinklaveikos paslaugų grupė. 

„Džiaugiamės, kad mūsų konsorciumo pateiktas pasiūlymas buvo įvertintas kaip vienas geriausių ir jam suteiktas finansavimas, kuris bus skirtas konsorciumo narių kompetencijų skaitmenizavimo srityse auginimui, tarptautinių ryšių plėtojimui ir skaitmenizacijos paslaugų verslui bei viešajam sektoriui teikimui. Neabejoju, jog EDIH VILNIUS veikla  Vilniaus regione prisidės prie visos šalies įmonių konkurencingumo ir padės kriziniu metu verslams didinti jų produktyvumą“, – minėjo Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko, koordinuojančio EDIH VILNIUS veiklą, vadovė Laima Balčiūnė. 

Europos Komisija, siekdama didinti organizavimo skaitmenizavimo lygį Europoje, atrinko 136 Europos skaitmeninių inovacijų centrus, kurie gaus finansavimą teikti skaitmenizavimo paslaugas regionuose. Vilniaus regiono smulkūs ir vidutiniai verslai bei viešosios įstaigos jau visai netrukus galės kreiptis į EDIH VILNIUS konsorciumo narius, siekdami didinti savo procesų skaitmenizavimo brandos lygį. Projekto metu konsultantai minėtoms organizacijoms atliks skaitmeninius auditus, konsultuos skirtingų technologijų integracijos rinkoje klausimais, testuodami prototipus, ir kt. 

EDIH funkcijas vykdys ir paslaugas Vidurio ir vakarų Lietuvoje teiks kiti du centrai, koordinuojami Lietuvos inovacijų centro bei Kauno technologijos universiteto.

EDIH VILNIUS konsorciumą sudaro Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkas (konsorciumo koordinatorius), VILNIUS TECH, Vilniaus universitetas, Lietuvos robotikos asociacija, Lietuvos biotechnologų asociacija, Visorių informacinių technologijų parkas, Vilniaus miesto savivaldybė, UAB BOD Lenses, Fizinių ir technologijos mokslų centras ir UAB Vilniaus Planas.

 

Kitos naujienos
6957