Naujienos

2023-05-16
LOGIN dalyviai hakatone sprendė skaitmeninio gyvenimo iššūkius

Automatizacija, skaitmeninė sveikata, išmanus miestas – tai tik keletas sektorių, kuriems idėjas generavo hakatono dalyviai LOGIN konferencijoje. Gegužės 11-12 d. vykusiame Saulėtekio Tech Parko organizuojamame idėjų hakatone „LOGIN Hackathon powered by Vilnius TechFusion“ dalyviai pasiūlė net 14 įvairaus pobūdžio sprendimų skaitmeninio gyvenimo iššūkiams. Hakatono nugalėtojais tapo ir pagrindinį prizą iškovojo komanda „Scam Busters“, pasiūliusi sprendimą, leidžiantį kovoti su telefoniniais sukčiais, pasitelkusiais dirbtinį intelektą siekiant suklastoti žmogaus balsą. 

Anot pirmos vietos laimėtojų, tobulėjant dirbtinio intelekto technologijoms, jos vis dažniau naudojamos piktais tikslais. Pasaulyje daugėja atvejų, kai šios technologijos pasitelkiamos siekiant apgauti žmones, nukopijuojant jų artimųjų balsus ir taip sukuriant labai įtikinamus scenarijus, siekiant išvilioti pinigus ar atlikti kitus nusikaltimus. Hakatono dalyviai  „Scam Busters“ pasiūlė sprendimą, kuris kovotų būtent su šia problema.

Antrosios vietos laimėtojai komanda „E-Freeze“ pasiūlė idėją didinančią prieinamumą prie vaisingumo klinikų paslaugų Lietuvoje, sujungiant vaisingumo klinikas ir potencialius klientus. Komandos „E-Freeze“ atstovė sako, kad didėjant vidutinei žmogaus gyvenimo trukmei, vaisingumo amžius statistiškai nedidėja tokiu pat tempu. Taipogi, anot hakatono dalyvių, yra didelis informacijos trūkumas ir daug stigmų pvz. kiaušinėlių užšaldymo tema. Todėl buvo pasiūlyta idėja sukurti elektroninę sistemą, kurioje būtų teikiama visa reikalinga informacija ir klientas būtų lydimas visoje kelionėje nuo paslaugos teikėjo pasirinkimo iki įgyvendinimo.

Komanda „Pawsitive Beginners“, pristačiusi idėją sprendžiančią šunų augintojams kylančias problemas, pelnė auditorijos mėgstamiausių titulą ir buvo apdovanoti Saulėtekio Tech Parko prizais. Dalyviai pristatė sprendimą, padedantį augintinių savininkams burtis į bendruomenes, susipažinti bei rasti visą informaciją, reikalingą šunų augintojams, vienoje vietoje.

Pirmą kartą LOGIN konferencijoje organizuojamas tokio pobūdžio hakatonas subūrė per 60 dalyvių iš įvairių įmonių atstovų bei Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos universitetų. Hakatono dalyviai nebuvo vieninteliai prisidėję prie idėjų kūrimo – juos konsultavo 18 mentorių iš finansų technologijų, biotechnologijų, inovacijų, dizaino ir verslo ekspertų.

„Organizuodami šį hakatoną ieškojome smalsių ateities kūrėjų, norinčių spręsti skaitmeninio gyvenimo iššūkius. Smagu stebėti, kaip komandos vos per 1,5 dienos sugeba parodyti savo kūrybiškumą ir problemų sprendimo įgūdžius, kuriant idėjas skaitmeninio gyvenimo gerbūviui. Sulaukėme tikrai didžiulio dalyvių susidomėjimo. Tai indikuoja tokių kūrybinių dirbtuvių prasmę ir didina bendruomenės įsitraukimą sprendžiant miesto ir šalies problemas.“ – pasakojo Saulėtekio Tech Parko direktorė Laima Balčiūnė.

Hakatono dalyviai sukurtus sprendimus pristatė specialiai šiam renginiui suburtai komisijai, kurią sudarė Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacijos vykdančioji direktorė Gerda Sakalauskaitė, „Vilnius Tech Fusion“ (Go Vilnius)  vyresnioji verslo projektų vadovė Greta Mieliauskaitė ir rizikos kapitalo fondo „Coinvest Capital“ vykdančioji direktorė bei „Invega“ valdybos narė Viktorija Trimbel.

Laimėjusios komandos atitinkamai laimėjo 1000 Eur, „Code Academy“ įsteigtus 800 Eur, kartu su klinikos „Rezus“ ir programėlės „Sensa.Health“ prizais. Visi hakatono dalyviai buvo apdovanoti Saulėtekio Tech Parko, „Vilnius TechFusion“ ir ESET įmonės dovanomis.

Šis ypatingas hakatonas – pirmas Saulėtekio Tech Parko ir „Vilnius TechFusion“ bendras projektas. Saulėtekio Tech Parkas jau dvidešimt metų aktyviai dalyvaujantis inovacijų ekosistemoje, inkubuoja technologinius startuolius ir organizuoja įvairius renginius, tokius kaip hakatonai, pre-akseleratoriai, seminarai ir mokymai.

„Vilnius TechFusion“ – „Go Vilnius“ vystoma Vilniaus technologijų ekosistema, kuri vienija biotechnologijų, finansinių technologijų, informacinių technologijų ir lazerių sektorių įmones, kūrėjus ir investuotojus.

 

Nuotraukos © DELFI

Kitos naujienos
7694