Naujienos

2021-01-15
Kompetencijų ir žinių trūkumas klupdo startuolius: sėkmei siūlo pasitelkti mentorius

Turėti startuolį – populiaru ir geidžiama: tai suteikia progą dirbti sau ir kurti pridėtinę vertę visuomenėje. Tačiau tik nedidelė dalis jų išgyvena ar veikia pelningai. Naujų, bet jau užtikrintai per rinką besiiriančių Lietuvos startuolių atstovai pastebi, jog mentorystė gali tapti vienu iš sėkmės faktorių.

„Statistika atskleidžia, kad išgyventi pavyksta vos 1 proc. pasaulio startuolių. Tačiau skaičiai apie išlikusiųjų sėkmę taip pat nėra džiuginantys: 30 proc. vos suduria galą su galu ir tik 40 proc. yra pelningi. Nesėkmės priežastys įvairios, tačiau neretai jomis tampa nepakankamas įsigilinimas į rinkos poreikius, rinkodaros problemos, įvairių kompetencijų, pvz., rengiant verslo planą, trūkumas, taip pat – vadovaujamosios ir sprendimų priėmimo patirties stoka“, – sakė Laima Kaušpadienė, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė.

Pasak jos, iniciatyvų, padedančių startuoliams rasti ar išgryninti idėją, turėti mentorių bei įgyti žinių vystymui, netrūksta, pvz., jau 5-tus metus Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko organizuojamas „Futurepreneurs“ pre-akseleratorius. Praėjusiais metais šia galimybe pasinaudoję startuoliai „Elertis“ ir „Mindletic“ šiandien vis stipriau įsitvirtina rinkoje.

Skatina žaliąją energetiką ir kuriasi darbo vietą sau

Skaitmeninę atsinaujinančios energijos mainų platformą kuriantis „Elertis“ siekia žaliosios energijos gamintojus sujungti su vartotojais ir taip sudaryti galimybę jiems pirkti bei parduoti elektros energiją. Kartu įmonė diegia ir dirbtinio intelekto (DI) sprendimą, kuris, analizuodamas vartotojų elgseną ir įpročius, padės taupyti energiją.

„Energetikos rinka vis dar ganėtinai uždara, tačiau pamažu yra liberalizuojama. Vieni iš mūsų siekių – sukurti vartotojams patogų ir naudingą žaliosios energijos mainų sprendimą, šviesti juos energijos vartojimo, taupymo klausimu bei skatinti žaliąją energetiką“, – teigė viena iš startuolio įkūrėjų Ieva Bružaitė.

Nors idėjos užuomazga kūrėjams Dariui Bružui ir Ievai Bružaitei kilo daugiau nei prieš metus, ją išgryninti ir suburti komandą pavyko dalyvaujant tvaraus verslo pre-akseleratoriuje. Šiandien startuolis jau turi sukūręs platformos prototipą, aktyviai bendrauja su Estijos energijos skirstymo operatoriumi duomenų prieigos klausimu ir jau gali pasigirti sulaukęs beveik 40 tūkst. eurų finansavimo.

„Keturi iš penkių komandos narių turi kitus darbus, aš – studijuoju, tačiau mūsų planas ir noras – ateityje dirbti sau. Tad dabar intensyviai dirbame finansavimo klausimu“, – ateities planus atskleidė I. Bružaitė.

Nuo idėjos iki verslo – mažiau nei metai

Startuolis „Mindletic“ – tai emocinis sporto klubas, veikiantis mobiliosios programėlės pagrindu ir skirtas stebėti, prognozuoti bei užkirsti kelią asmens vidinės gerovės disbalansui. Čia vartotojas gali ne tik išsiaiškinti, sekti savo emocinę būseną, bet ir ją treniruoti, pvz., atlikdamas kvėpavimo pratimus, bendraudamas su bendruomene pokalbių kambariuose ar konsultuodamasis individualiai su psichologais.

Startuolio įkūrėja Ieva Vaitkevičiūtė pasakoja, jog idėją spręsti žmogaus emocinės sveikatos klausimą ji brandino jau kurį laiką, tačiau pandemija paspartino įgyvendinimą.

„Pandemijos metu žmonėms tapo patogiau ir natūraliau kalbėtis apie tai, kaip galima tapti stipresniais, kaip išmokti atremti sunkumus ar kitas sudėtingas situacijas“, – kalbėjo I. Vaitkevičiūtė.

Pavasarį startavusi idėja – šiandien visiškai funkcionuojantis įrankis, skirtas tiek pavieniams žmonėms, tiek ir organizacijoms, siekiančioms padėti darbuotojams stiprinti emocinį atsparumą. I. Vaitkevičiūtė skaičiuoja, kad per savaitę startuolis suteikia apie 60–70 konsultacijų įmonių darbuotojams: „Anoniminių anketų metu išsiaiškinome, kad žmonės konsultacijas laiko išties vertingomis ir už tai yra dėkingi savo darbdaviams. Jie puikiai supranta, kad gera emocinė savijauta reiškia ir fizinę gerovę – gerą miegą, mitybą, odos būklę, energiją ir kūrybiškumą.“

Startuolis šiandien jau gali pasigirti ne tik žinomomis tarptautinėmis kompanijomis ir keturiomis savivaldybėmis klientų sąraše, bet ir susikurtomis darbo vietomis. „Mums tai tęsėsi kiek daugiau nei pusę metų. Tik prieš mėnesį prisijungė kiti trys komandos nariai, dabar šiam verslui skiriantys visą savo laiką“, – pastebėjo I. Vaitkevičiūtė.

Pamokos ir mentorystė – dalis startuolio sėkmės

Pašnekovės pasakoja, kad norint užtikrintai vystyti startuolį, turėti gerą pirminę verslo idėją neužtenka. Mentorystė, galimybė mokytis iš kitų ir įgyti žinių padeda ne tik kritiškai įvertinti savo idėją, verslo planą, bet ir tvirčiau žengti pirmuosius žingsnius. Abu šie startuoliai – tvaraus „Futurepreneurs“ laimėtojai, į programą pernai užsiregistravo turėdami apčiuopiamą, tačiau dar neišgrynintą verslo idėją.

„Ieškojome pastiprinimo, t. y. didesnės komandos, ir norėjome įgauti daugiau žinių, mokytis bei suprasti, kokius aspektus būtina apgalvoti verslo kūrimo pradžioje. Konsultavomės su beveik 10 mentorių – savo srities profesionalų. Visi tie pokalbiai padėjo mums pažvelgti į savo verslo idėją iš skirtingų pusių, ją išgryninti ir įvertinti, kas svarbiausia jos vystyme. Programos metu ir kilo mintis įtraukti vartotojo elgsenos matavimo aspektą“, – sakė I. Bružaitė.

I. Vaitkevičiūtės teigimu, mentorystė sudaro galimybes augti, o naujos pažintys ir viešumas gali padėti surasti ir pirmąjį verslo partnerį: „Turėjome galimybę konsultuotis su tokiais profesionalais, prie kokių prieigos nebūtume turėję patys. Jų patarimai mums suteikė galimybę augti toliau. Galiausiai, dalyvavimas panašiuose renginiuose reiškia ir didesnį matomumą. Tai atvėrė kelią į mūsų pirmąjį verslo partnerį-klientą – žinomą skandinavų kapitalo banką Lietuvoje.“

„Futurepreneurs“ ir šiemet kviečia verslo idėją turinčius ar ją vystyti svajojančius asmenis dalyvauti tvaraus verslo pre-akseleratoriuje ir taip įgyti reikiamų žinių įgyvendinimui. Programos pradžia – vasario 10 d. Per dviejų mėnesių laikotarpį dalyviams bus organizuojamos mokymų sesijos, o platus mentorių tinklas padės įsigilinti į konkretaus verslo specifiką. Nemokamas renginys vyks internetu. Registruotis galima čia: https://futurepreneurs.eu/registration/

Kitos naujienos
5346